Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Drvivá väčšina Poliakov podporuje prijatie ukrajinských utečencov

Ľudia, ktorí sa vracajú spať na Ukrajinu, na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka 6. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Zhruba 75 percent respondentov uviedlo, že ľudia, ktorí do Poľska ušli pred vojnou na Ukrajine, zostávajú v ich susedstve.

Varšava 2. mája (TASR) - Približne 91 percent Poliakov podporuje prijatie utečencov z vojnou zmietanej Ukrajiny, vyplýva z výsledkov najnovšieho prieskumu. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Len štyri percentá Poliakov sú proti prijímaniu ľudí utekajúcich pred vojnou, ktorú vedie Rusko proti ich východnému susedovi, uvádza prieskum poľského inštitútu CBOS.

Autori prieskumu uviedli, že postoj voči utečencom prichádzajúcim do Poľska z Ukrajiny zostal v krajine takmer jednomyseľne pozitívny už druhý mesiac po sebe.

Zhruba 75 percent respondentov uviedlo, že ľudia, ktorí do Poľska ušli pred vojnou na Ukrajine, zostávajú v ich susedstve, píše PAP.

Prieskum tiež preukázal, že Poliaci nie sú jednotní v predpovediach, či ukrajinskí utečenci zostanú v Poľsku. Presvedčenie, že krajinu opustia, keď sa vojna skončí, pritom mierne prevažuje (45 percent ku 40 percentám).

Prieskum sa uskutočnil medzi 28. marcom a 7. aprílom na vzorke 1030 respondentov, spresňuje PAP.

Poľsko už prijalo viac než 3,09 miliónov ľudí, ktorí z Ukrajiny utiekli pred ruskou vojenskou inváziou, informovala v pondelok ráno poľská pohraničná stráž.