Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Držiteľom covidpasov zmiernia podmienky pre vstup do Portugalska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Portugalsku, v ktorom žije 10 miliónov ľudí, je plne zaočkovaných takmer 90 percent obyvateľov.

Lisabon 6. februára (TASR) - Držitelia platných európskych covidpasov budú môcť od pondelka pricestovať do Portugalska bez potvrdenia o negatívnom PCR teste, oznámila v nedeľu tamojšia vláda. TASR o tom informovala na základe správy agentúra AFP.

Portugalské úrady momentálne vyžadujú od všetkých cestujúcich, aby sa pri vstupe do krajiny preukázali potvrdením o negatívnom PCR teste. Od pondelka však bude stačiť platný európsky covidpas alebo akékoľvek uznávané potvrdenie o absolvovaní proticovidového očkovania.

Covidpas EÚ potvrdzuje, že držiteľ je buď plne zaočkovaný, alebo mal nedávno negatívny test, alebo covid prekonal, pripomína AFP.

Európska komisia (EK) nedávno navrhla zosúladiť pravidlá pre cestovanie v rámci eurobloku, aby jednotlivé členské štáty neobmedzovali voľný pohyb plne zaočkovaných obyvateľov EÚ, pripomína AFP.

V Portugalsku začal vlani v decembri v dôsledku vysokonákazlivého variantu omikron prudko stúpať počet infikovaných. Táto vlna nákazy vyvrcholila koncom januára, keď za jeden deň pribudlo vyše 60.000 prípadov infekcie a odvtedy postupne klesá.

Za sobotu laboratória v krajine odhalili 41.000 nakazených a 44 súvisiacich úmrtí.

Napriek rekordne rýchlemu šíreniu vírusu je počet obetí omnoho menší ako pred rokom, keď v krajine denne pribúdalo zhruba 12.000 prípadov a vyše 200 úmrtí.

V Portugalsku, v ktorom žije 10 miliónov ľudí, je plne zaočkovaných takmer 90 percent obyvateľov.