Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Duda absolvuje tento týždeň viac rokovaní, bude hovoriť aj s Čaputovou

Na archívnej snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Duda predstavil v pondelok svoj plán na nadchádzajúci týždeň, ktorý predchádza návšteve Bidena. Ten do Poľska zavíta 20. februára a strávi tam dva dni.

Varšava 13. februára (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda podnikne pred návštevou amerického prezidenta Joea Bidena "diplomatický útok" a stretne s poprednými predstaviteľmi viacerých európskych krajín vrátane Slovenska. TASR správu prevzala od agentúry PAP.

Duda predstavil v pondelok svoj plán na nadchádzajúci týždeň, ktorý predchádza návšteve Bidena. Ten do Poľska zavíta 20. februára a strávi tam dva dni.

"Nezávisle od nadchádzajúcej návštevy prezidenta Bidena sme naplánovali celú škálu aktivít... a do slova v nadchádzajúcich dňoch spúšťame diplomatický útok," povedal Duda.

Vzápätí oznámil, že v utorok bude prostredníctvom videohovoru rokovať so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a svojím litovským náprotivkom Gitanasom Nausédom. Vo štvrtok sa v Bruseli stretne s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Odtiaľ pôjde Duda do Británie na stretnutie s premiérom Rishim Sunakom a kráľom Karolom III.

"Potom pôjdem do Mníchova, kde sa stretnem s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ako aj s novozvoleným českým prezidentom (Petrom Pavlom) a nórskym premiérom (Jonasom Gahrom Störeom)," priblížil Duda.

Dodal, že hlavnou témou jeho stretnutia so Stoltenbergom budú záležitosti súvisiace s júlovým summitom NATO v litovskom Vilniuse. Hovoriť budú aj o stretnutí lídrov Bukurešťskej deviatky, ktorá tvorí východné krídlo NATO. Toto stretnutie sa bude konať vo Varšave počas návštevy Bidena.

Duda okrem toho poukázal na to, že Bukurešťskej deviatke v súčasnosti predsedá práve Slovensko.