Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Duda: Činy Ruska na Ukrajine sú barbarstvom

Poľský prezident Andrzej Duda gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou vo Varšave vo štvrtok 10. marca 2022. Foto: TASR/AP

O tom, že sa tak deje, majú podľa Dudu dôkazy – vrátane videí – ukrajinskí utečenci, ktorí prišli do Poľska.

Varšava 10. marca (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok vyhlásil, že činy ruskej armády na Ukrajine sa dajú prirovnať ku genocíde a označil ich za barbarstvo. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Keď bombardujete nemocnice s tehotnými ženami a s deťmi..., keď útočíte bombami a raketovými strelami na obytné oblasti, v ktorých nie je žiadna vojenská infraštruktúra, ide o barbarské činy, ktoré nesú znaky genocídy," povedal Duda vo Varšave po stretnutí s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Duda uviedol, že do Poľska už dorazila skupina vyšetrovateľov Medzinárodného trestného súdu so sídlom v Haagu, ktorá začne prešetrovať, či na Ukrajine došlo k spáchaniu vojnových zločinov. O tom, že sa tak deje, majú podľa Dudu dôkazy – vrátane videí – ukrajinskí utečenci, ktorí prišli do Poľska. Počas prvých dvoch týždňoch ruskej invázie prišlo do Poľska vyše 1,4 milióna utečencov z Ukrajiny.

Poľsko predtým ohlásilo, že zriadi dokumentačné stredisko s cieľom zhromažďovania dôkazov o možných vojnových zločinoch Ruska na území Ukrajiny.

Harrisová rovnako ako Duda odsúdila stredajší útok Ruska na nemocnicu v meste Mariupol, ktorý si vyžiadal obete a zranených. Ako uviedla, za posledné týždne – a ešte viac za uplynulých 24 hodín – došlo k "zverstvám nepredstaviteľných rozmerov". Poukázala pritom na stredajšie bombardovanie nemocnice v ukrajinskom meste Mariupol.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová (vľavo) a poľský prezident Andrzej Duda počas spoločnej tlačovej konferencie vo Varšave vo štvrtok 10. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Takisto apelovala na medzinárodné vyšetrenie podozrení, že Moskva na Ukrajine pácha vojnové zločiny. Dodala, že v tejto veci už koná OSN a Spojené štáty sa v prípade potreby zapoja do vyšetrovania.

Harrisová navštívila Varšavu dva dni potom, ako Washington odmietol ponuku Poľska na poskytnutie poľských stíhačiek MiG-29 pre Spojené štáty, ktoré ich podľa Varšavy mali posunúť Ukrajine.

Agentúra Reuters približuje, že USA a ich spojenci chcú pomôcť Ukrajine, avšak obávajú sa, že by mohli byť vtiahnutí do priameho konfliktu s Ruskom.

"Sme pripravení poskytnúť naše (vojenské) vybavenie zadarmo, ale chceme, aby rozhodnutie urobila spoločne celá Aliancia," povedal prezident Duda, ktorý taktiež vyzval Harrisovú, aby Washington urýchlil vízový proces pre utečencov, ktorí chcú ísť do USA za rodinou.

Americká viceprezidentka vo štvrtok vo Varšave rokovala aj s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim a stretne sa i s kanadským premiérom Justinom Trudeauom.