Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Duda: Dopad rakety do Poľska nebol zámerným útokom, ale zrejme nehodou

Poľský prezident Andrzej Duda, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Napriek tomu však podľa Dudu nesie konečnú zodpovednosť za utorkový incident Rusko, ktoré v utorok podniklo na ukrajinské územie rozsiahly raketový útok.

Varšava 16. novembra (TASR) - Utorkový dopad rakety na poľské územie bol zrejme nehodou a nešlo o zámerný útok, vyhlásil v stredu poľský prezident Andrzej Duda. Podľa jeho slov je "veľmi pravdepodobné", že išlo o raketu ukrajinskej obrany. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP, AFP a PAP.

"V tejto chvíli neexistujú dôkazy, že raketu vypálila ruská strana. Namiesto toho veľa nasvedčuje tomu, že išlo o raketu ukrajinskej obrany," uviedol Duda.

"Nič nenasvedčuje tomu, že išlo o zámerný útok na Poľsko. To, že raketa dopadla na naše územie, nebol úmysel, nebola mierená na Poľsko. Je najpravdepodobnejšie, že to bola raketa ruskej výroby, zrejme typu S-300 vyrobená v 70. rokoch," cituje poľského prezidenta denník Rzeczpospolita.

Napriek tomu však podľa Dudu nesie konečnú zodpovednosť za utorkový incident Rusko, ktoré v utorok podniklo na ukrajinské územie rozsiahly raketový útok. Podľa ukrajinského generálneho štábu pri ňom ruské sily vypálili až 110 rakiet. Cieľom boli predovšetkým objekty energetickej infraštruktúry.

Raketa zasiahla poľnohospodársky objekt v poľskej obci Przewodów, ktorá leží približne šesť kilometrov od ukrajinských hraníc, v utorok popoludní. Pri dopade zahynuli podľa poľského ministerstva zahraničných vecí dvaja ľudia. To, že raketa zrejme nebola vypálená z Ruska, už skôr uviedol aj americký prezident Joe Biden.