Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Duda: Je načase uzavrieť novú dohodu o partnerstve s Ukrajinou

Na snímke zľava poľský prezident Andrzej Duda a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie v Kyjeve v nedeľu 22. mája 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa Poľsku poďakoval za podporu, ktorú poskytuje jeho krajine i vojnovým utečencom z Ukrajiny.

Kyjev 22. mája (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda v nedeľu počas prejavu v ukrajinskom parlamente povedal, že ruská invázia na Ukrajine si vyžaduje novú dohodu o partnerstve medzi Poľskom a Ukrajinou. TASR správu prevzala z agentúr AP a PAP.

"Vzhľadom na priateľské vzťahy medzi Varšavou a Kyjevom, ktoré sa v kontexte pokračujúcej ruskej vojny na Ukrajine stali ešte viac viditeľnými, je na čase uzavrieť novú susedskú dohodu medzi Ukrajinou a Poľskom," povedal. Táto dohoda by podľa neho mala brať do úvahy všetko, čo tieto dve krajiny stihli vo svojich vzťahoch vybudovať.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa Poľsku poďakoval za podporu, ktorú poskytuje jeho krajine i vojnovým utečencom z Ukrajiny.

Duda sa stal prvým zahraničným prezidentom, ktorý osobne vystúpil s prejavom pred ukrajinskou Najvyššou radou, odkedy Rusko 24. februára spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu, pripomína PAP. Susednej krajine takisto prisľúbil ďalšiu podporu v snahe stať sa členom EÚ a podporil i prísne sankcie voči Rusku.

Poľsko, ktoré od začiatku ruskej invázie prichýlilo milióny ukrajinských utečencov, sa stáva jedným z kľúčových spojencov Ukrajiny, konštatuje AP. Cez Poľsko na Ukrajinu prúdi humanitárna pomoc i zbrane, dodáva táto agentúra.