Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Duda: Na olympiáde by sa nemal zúčastniť nik, kto toleruje ruskú vojnu

Poľský prezident Andrzej Duda, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor v januári oznámil, že je prístupný myšlienke, aby sa ruskí a bieloruskí športovci zúčastnili na Letných olympijských hrách 2024 v Paríži pod neutrálnou vlajkou.

Londýn 16. februára (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok povedal, že na budúcoročných olympijských hrách v Paríži by sa nemal zúčastniť nik, kto toleruje alebo schvaľuje agresiu Ruska voči Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Duda to povedal počas štvrtkovej návštevy Londýna.

Medzinárodný olympijský výbor v januári oznámil, že je prístupný myšlienke, aby sa ruskí a bieloruskí športovci zúčastnili na Letných olympijských hrách 2024 v Paríži "pod neutrálnou vlajkou" a že im umožní súťažiť v kvalifikačných súťažiach.

Predseda Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach neskôr uviedol, že účasť ruských a bieloruských športovcov neznamená, že MOV stojí "na nesprávnej strane dejín".

Poľsko a Pobaltské krajiny už začiatkom februára požiadali medzinárodné športové organizácie, aby zakázali športovcom z Ruska a Bieloruska súťažiť na olympijských hrách a ďalších športových podujatiach počas vojny na Ukrajine.

Podľa prieskumu zverejnenom v poľskom denníku Rzeczpospolita vo štvrtok 9. februára sú takmer tri štvrtiny Poliakov proti účasti ruských a bieloruských športovcov na Letných olympijských hrách v Paríži v roku 2024.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prípade účasti ruských a bieloruských športovcov minulý piatok (10. februára) vyzval na bojkot olympiády.