Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Duda: Nemecko nesplnilo sľub o dodaní tankov Poľsku

Poľský prezident Andrzej Duda počas diskusie na Svetovom ekonomickom fóre v Davose v utorok 24. mája 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajine sme dali k dispozícii veľké množstvo tankov, pretože sme presvedčení, že je to naša susedská povinnosť, povedal Duda.

Davos 24. mája (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda v utorok nemeckej vláde vyčítal, že nedodržala sľub o dodávke tankov pre jeho krajinu. Tie mali nahradiť vozidlá, ktoré Poľsko zaslalo Ukrajine. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka Die Welt.

Nemecká vláda Poľsku sľúbila tanky typu Leopard, ktoré mali nahradiť poľské tanky poslané Varšavou na Ukrajinu. "Nemecko sľúbilo, že tieto tanky dodá nám. Tento sľub však nedodržali," povedal Duda vo švajčiarskom Davose, kde sa v utorok zúčastnil na zasadnutí Svetového ekonomického fóra. Poľský prezident takisto uviedol, že jeho krajina je v spojitosti s konaním Nemecka "sklamaná".

"Ukrajine sme dali k dispozícii veľké množstvo tankov, pretože sme presvedčení, že je to naša susedská povinnosť,"
povedal Duda. Poľsko tým oslabilo vlastný vojenský potenciál a vyprázdnilo svoje vojenské zásoby. Varšava práve preto podľa jeho slov dúfala v podporu od NATO, USA i Nemecka.

"Veľká časť našej tankovej výzbroje je tvorená nemeckými tankami typu Leopard 2," povedal Duda, ktorého vyjadrenia sprostredkovala agentúra PAP. Poľský prezident takisto povedal, že Nemecko v oblasti pomoci Ukrajine nevyvíja dostatok úsilia.

Duda sa stal v nedeľu prvým zahraničným prezidentom, ktorý osobne vystúpil s prejavom v ukrajinskom parlamente, Najvyššej rade, odkedy Rusko 24. februára spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu. Okrem iného v ňom povedal, že invázia si vyžaduje novú dohodu o partnerstve medzi Poľskom a Ukrajinou.

Susednej krajine takisto prisľúbil ďalšiu podporu v snahe stať sa členom EÚ a podporil i prísne sankcie voči Rusku.