Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Duda odvolal ministra, ktorému sa nepáčili ponosy poštovej úradníčky

Ilustračné foto Foto: TASR

Minister Ciešlak priznal, že sa poštovú úradníčku sťažoval jej nadriadeným.

Varšava 16. júna (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok odvolal Michala Ciešlaka z postu ministra bez kresla. Duda tak urobil na základe žiadosti premiéra Mateusza Morawieckého.

Ako informovala agentúra PAP, Ciešlakovo odvolanie je následkom škandálu, ktorý vypukol po tom, ako sa pracovníčka pošty v meste Pacanów v prítomnosti ministra sťažovala na rastúce ceny potravín, benzínu a splátok úverov. Krátko na to si ju predvolal jej nadriadený a v osobnom pohovore jej pohrozil, že príde o prácu.

Minister Ciešlak neskôr priznal, že sa poštovú úradníčku sťažoval jej nadriadeným. Tvrdil, že sa k nemu - podľa jeho názoru - správala vulgárne. Minister neskôr pred novinármi uznal, že konal impulzívne.

V reakcii na túto udalosť predseda vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a líder Zjednotenej pravice Jaroslaw Kaczyňski už počas uplynulého víkendu Ciešlaka vyzval, aby dobrovoľne odstúpil a pripomenul, že strana "dodržiava prísne štandardy" konania v podobných situáciách. Varoval ho, že ak sa tak nestane, bude odvolaný. Ciešlak o svojej demisii informoval o niekoľko hodín neskôr.

Ciešlak kandidoval do poľského parlamentu za PiS, ale je členom Republikánskej strany. Tá si aj po Ciešlakovej demisii zachová svoj post vo vláde, dodala PAP.