Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Duda: Poľsko je pripravené poskytnúť Ukrajine tanky Leopard

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poľsko už Ukrajine ponúklo značný počet svojich tankov T-72 zo sovietskej éry, ako aj samohybné húfnice AHS Krab, útočné pušky Grot a muníciu, pripomína PAP.

Ľvov/Varšava 11. januára (TASR) — Poľsko je pripravené poslať Ukrajine tanky Leopard vyrobené v Nemecku, o ktoré žiada Kyjev. Oznámil to v stredu v západoukrajinskom meste Ľvov poľský prezident Andrzej Duda. TASR správu prevzala z agentúr AFP a PAP.

Duda na tlačovej konferencii po stretnutí s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským a litovským prezidentom Gitanasom Nausédom, ktoré sa konalo v rámci formátu tzv. Lublinského trojuholníka, uviedol, že Varšava je ochotná poskytnúť ukrajinským silám časť svojich tankov Leopard v rámci širšej medzinárodnej koalície.

Má ísť o tanky, ktoré budú stačiť pre jednu rotu. Podľa údajov poľských vojenských expertov zahŕňa jedna rota 14 tankov.

Duda uviedol, že toto rozhodnutie už Varšava prijala a vyjadril nádej, že k úsiliu o posilnenie obrany Ukrajiny sa dodávkami tankov typu Leopard či iných pridajú aj ďalšie krajiny. Dodal, že pred dodávkou tankov Leopardov je treba splniť "celý rad formálnych podmienok".

Nauséda na tlačovej konferencii oznámil, že Litva pošle Ukrajine protilietadlové systémy a muníciu.

Zelenskyj sa Poľsku i Litve poďakoval za ich podporu a poznamenal, že Ukrajina očakáva "spoločné rozhodnutie" krajín, ktoré uvažujú o poskytnutí tankov jeho krajine. Konštatoval, že žiadna krajina nedokáže dodať Kyjevu dostatok tankov na víťazstvo vo vojne osamote.

Poľsko už Ukrajine ponúklo značný počet svojich tankov T-72 zo sovietskej éry, ako aj samohybné húfnice AHS Krab, útočné pušky Grot a muníciu, pripomína PAP.