Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Duda: Poľsko trpí následkami vyhlásenia výnimočného stavu z roku 1981

Na archívnej snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Podľa poľského úradu pre vyšetrovanie komunistických zločinov (IPN) bolo represiami priamo postihnutých až okolo 170.000 ľudí.

Varšava 13. decembra (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda sa v pondelok zúčastnil na spomienkovej ceremónii za obete udalostí, ktoré nasledovali po vyhlásení výnimočného stavu v noci z 12. na 13. decembra 1981. Podľa Dudu trpí jeho krajina následkami činov komunistického režime dodnes. Informovala o tom agentúra PAP.

"Poľsko stále bojuje s následkami tej pohnutej doby a pociťuje bolesť obetí. Mnohé rodiny sa ešte z tejto tragédie nespamätali," povedal prezident.

Výnimočný stav pred 40 rokmi vyhlásil vtedajší poľský premiér a prvý tajomník Poľskej zjednotenej robotníckej strany generál Wojciech Jaruzelski. Išlo o reakciu na rast vplyvu nezávislých poľských odborov Solidarita.

Počas výnimočného stavu platil zákaz nočného vychádzania, v uliciach miest hliadkovali vojaci a policajti, nefungovalo telefonické spojenie, zaviedla sa prísna cenzúra, zakázali sa štrajky a platil zákaz zhromažďovania. Výnimočný stav trval 586 dní, pričom si vyžiadal 91 obetí. Mnoho členov Solidarity skončilo vo väzení, prišlo o prácu alebo bolo prinútených emigrovať.

Podľa poľského úradu pre vyšetrovanie komunistických zločinov (IPN) bolo represiami priamo postihnutých až okolo 170.000 ľudí.