Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Duda: Raketa bola s najväčšou pravdepodobnosťou ruskej výroby

Na archívnej snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obec Przewodów sa nachádza asi 60 kilometrov od západoukrajinského mesta Ľvov, ktoré sa v utorok tiež stalo cieľom útokov ruskej armády.

Varšava 16. novembra (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda v noci na stredu povedal, že nateraz neexistujú jasné dôkazy o tom, kto v utorok odpálil raketu smerom na poľskú obec Przewodów, kde prišli o život dvaja ľudia. Duda dodal, že raketa bola "s najväčšou pravdepodobnosťou ruskej výroby". Poznamenal súčasne, že vyšetrovanie daného incidentu stále trvá.

TASR o tom informuje na základe správy agentúra AFP.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí už pred Dudovým vyhlásením pre médiá uviedlo, že "raketa bola ruskej výroby", a predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave, aby poskytol "okamžité podrobné vysvetlenie".

Ukrajina z incidentu obvinila Rusko, pretože v utorok spustilo ďalšiu vlnu mohutných raketových útokov na veľkej časti územia Ukrajiny, čo malo za následok, že milióny ukrajinských domácností sa ocitli bez elektriny.

Ruské ministerstvo obrany však v utorok večer deklarovalo, že na ciele v blízkosti poľsko-ukrajinských hraníc neboli v utorok vypálené žiadne ruské rakety.

Obec Przewodów sa nachádza asi 60 kilometrov od západoukrajinského mesta Ľvov, ktoré sa v utorok tiež stalo cieľom útokov ruskej armády.

Na stretnutí s novinármi Duda v noci na stredu uviedol, že prezident USA Joe Biden v ich spoločnom telefonáte prisľúbil Poľsku podporu pri vyšetrovaní incidentu v Przewodówe poskytnutím amerických expertov.

"Bude to spoločná, spojenecká akcia. Dúfam, že sa táto záležitosť objasní," dodal Duda.

Informoval aj o sérii telefonických konzultácií, ktoré absolvoval so zahraničnými partnermi Poľska.

Uviedol, že "je vysoko pravdepodobné, že (poľský) veľvyslanec (pri NATO) požiada o aktivovanie článku 4 Severoatlantickej zmluvy o konzultáciách spojencov.

Poľský prezident zdôraznil, že "v tejto zložitej situácii" je dôležité konať obozretne.