Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Duda: Spor o dovoz obilia neovplyvní vzťahy Poľska s Ukrajinou

Poľský prezident Andrzej Duda vystupuje na 78. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v utorok 19. septembra 2023 v sídle Organizácie Spojených národov. Foto: TASR/AP

Prezident označil pomoc, ktorú Poľsko a poľské spoločnosti poskytli Ukrajine a jej obyvateľom, za obrovský kapitál medziľudských vzťahov medzi oboma krajinami.

Poznaň 22. septembra (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda označil v piatok spor v spojitosti s dovozom ukrajinského obilia za drobný, ktorý by nemal vážnejšie poškodiť vzťahy medzi oboma krajinami. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

"Nepochybujem, že spor o dodávkach ukrajinského obilia na poľský trh je úplnou trieskou v celkových poľsko-ukrajinských vzťahoch," povedal Duda na kongrese o obnove Ukrajiny v meste Poznaň. "Nie som presvedčený, že by ich to mohlo vážnejšie poškodiť. Je to záležitosť, ktorú musíme jednoducho vyriešiť medzi sebou."

Prezident označil pomoc, ktorú Poľsko a poľské spoločnosti poskytli Ukrajine a jej obyvateľom, za obrovský kapitál medziľudských vzťahov medzi oboma krajinami. Ten podľa neho nemôže oslabiť žiadny politický spor.

Duda vo štvrtok vyjadril ochotu osobne rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským s cieľom vyriešiť náročnú situáciu medzi oboma krajinami. Vylúčil však rokovanie pred objektívom kamier.

Poľsko minulý týždeň predĺžilo zákaz dovozu ukrajinského obilia a vzoprelo sa tak rozhodnutiu Európskej komisie. To viedlo k diplomatickej roztržke s Kyjevom. Zákaz na dovoz ukrajinského obilia predĺžili aj Slovensko a Maďarsko.

Ukrajina v pondelok 18. septembra oznámila, že na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) podala sťažnosti proti svojim trom susedom z EÚ za to, že odmietli ukončiť zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov.

Zelenskyj počas svojho prejavu vo všeobecnej rozprave 78. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku uviedol, že niektoré krajiny iba "predstierali" solidaritu s Ukrajinou. Bez toho, aby menoval konkrétne európske štáty, kritizoval ich postoj k dovozu ukrajinského obilia.