Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

A. Duda zablahoželal Ukrajincom k 31. výročiu nezávislosti

Poľský prezident Andrzej Duda hovorí počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve na Ukrajine v utorok 23. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda vyjadril v mene Poľska presvedčenie, že slobodná Ukrajina, po skaze znovu vybudovaná, sa bude tešiť prosperite v európskej spoločnosti.

Varšava 24. augusta (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda zablahoželal v stredu ukrajinskému ľudu k 31. výročiu nezávislosti od Sovietskeho zväzu, v ktorom dominovalo Rusko.

"Poľsko bolo prvé na svete, ktoré uznalo nezávislosť Ukrajiny," uviedol Duda v stredu v príspevku na Twitteri. "Aj dnes stojíme solidárne pri vás, keď Ukrajina bráni svoju slobodu v boji proti ruským agresorom. Viem, že zvíťazíte," citovala ho tlačová agentúra PAP.

Duda vyjadril v mene Poľska presvedčenie, že slobodná Ukrajina, po skaze znovu vybudovaná, sa bude tešiť prosperite v európskej spoločnosti.

"Prosím, prijmite moje srdečné blahoželanie k vašej nezávislosti, v čase, keď všetci vidíme, akú cenu má nezávislosť. Nech priateľstvo pevne spája Poliakov a Ukrajincov. Nech žije nezávislá Ukrajina, nech žije nezávislé Poľsko," dodal poľský prezident.

Práve 24. augusta v roku 1991 prijal ukrajinský parlament zákon o nezávislosti – o odtrhnutí Ukrajiny od Sovietskeho zväzu. V ten istý rok 1. decembra nasledovalo celoštátne referendum o nezávislosti, ktorú podporilo 90 percent zúčastnených hlasujúcich. Za prvého prezidenta Ukrajiny vtedy zvolili Leonida Kravčuka. Poľsko bolo prvým štátom, ktorý uznal nezávislosť Ukrajiny, a to 2. decembra 1991.

Duda predtým v stredu ráno vo Varšave po návrate z návštevy Ukrajiny povedal, že do Kyjeva cestoval v utorok preto, aby "svetu ukázal, že vo vojne nie je celá Ukrajina".

Poľský prezident podnikol prekvapujúcu návštevu v ukrajinskom hlavnom meste v utorok, v Deň ukrajinskej vlajky, ktorý predchádza sviatku Dňa nezávislosti Ukrajiny. Ten pripadá na 24. augusta, ale Ukrajina si túto stredu zároveň pripomína šesť mesiacov od začiatku brutálnej invázie Ruska.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a poľský prezident Andrzej Duda sa zdravia počas stretnutia v Kyjeve v utorok 23. augusta 2022. Ide už o piate stretnutie Dudu a Zelenského tento rok a tretie od začiatku vojny.
Foto: TASR/AP


Počas návštevy viedol Duda rozhovory s ukrajinským kolegom Volodymyrom Zelenským.

Podľa stredajšieho vyjadrenia Dudu by Poliaci tiež mali prejaviť Ukrajincom podporu a ísť do Kyjeva.

"V mestách ako napríklad Kyjev sa môžete prechádzať po uliciach, môžete tam ísť," opisoval situáciu poľský prezident. "Je nám jasné, že hrozba - predovšetkým v týchto dňoch, vo sviatok ukrajinskej vlajky a nezávislosti Ukrajiny - je väčšia..., ale je našou povinnosťou takto ich podporiť."

Prezident tiež znova vyzval na väčšie dodávky vojenskej pomoci Ukrajine. "Len samotné hrdinstvo vojakov... nestačí," konštatoval.

Posolstvom utorkového stretnutia so Zelenským je podľa Dudu aj to, že Ukrajinci najviac potrebujú vojenskú výzbroj, ktorá im umožní účinne brániť svoju krajinu. "Znova vyzývam medzinárodné spoločenstvo, aby takúto výzbroj Ukrajine dodávala," uviedol prezident.