Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dugin podáva trestné oznámenie na českú ministerku obrany Černochovú

Na archívnej snímke ministerka obrany Českej republiky Jana Černochová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Keďže Černochová je členkou vlády, je podľa Dugina možné vyvodiť, že Česko v medzinárodnom meradle podporuje terorizmus. Premiéra Petra Fialu zároveň obvinil z prehlbovania protiruskej xenofóbie.

Praha 4. októbra (TASR) - Ruský nacionalistický ideológ Alexandr Dugin podáva trestné oznámenie na českú ministerku obrany Janu Černochovú pre jej údajnú podporu a propagáciu terorizmu. Na zistenie serveru Aktuálně.cz upozorňuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Dugin kritizuje reakciu Černochovej na smrť jeho dcéry, ktorú ministerka zverejnila koncom augusta na sociálnej sieti Twitter. Podľa znenia trestného oznámenia Černochová svojím výrokom spáchala zločin podpory a propagácie terorizmu.

"Potláčam prirodzenú ľudskú reakciu na tragickú smrť. Ale toto sú skutoční vrahovia a vojnoví štváči," napísala vtedy Černochová s tým, že jej nie je ľúto ani zabitej Duginovej, ani smútiaceho otca. "Je mi ľúto tisícov ľudí zavraždených v dôsledku ich propagandy a odpornej ideológie," uviedla šéfka rezortu obrany.

Dugin českej političke vyčíta, že sa za svoje slová neospravedlnila, ale "naopak ich hrôzu a škodlivosť ešte zostrovala". Keďže Černochová je členkou vlády, je podľa Dugina možné vyvodiť, že Česko v medzinárodnom meradle podporuje terorizmus. Premiéra Petra Fialu zároveň obvinil z prehlbovania protiruskej xenofóbie.

Ruský ideológ podal trestné oznámenie prostredníctvom českého advokáta Jiřího Vyvadila, ktorému dal plnú moc. Advokát bol v minulosti poslancom a senátorom ČSSD, pôsobil aj ako poradca niekdajšieho premiéra Jiřího Paroubka či ako sudca Najvyššieho súdu.

"Trestné oznámenie, hoci nezmyslené, môže podať každý," reagovala ministerka na sociálnej sieti Twitter. Podľa nej advokát Vyvadil dostal "notičky z Kremľa". "Trestné oznámenie ma teda necháva úplne pokojnou. Vlastizradnosť niektorých zapredancov už menej," dodala Černochová.

Alexandr Dugin je ruský nacionalistický ideológ, ktorý podľa svojich dávnejších vyjadrení považuje Ukrajinu za štát bez geopolitického, kultúrneho či iného osobitného významu a etnickej výlučnosti. V roku 1997 napísal, že územné ambície Ukrajiny predstavujú nebezpečenstvo pre celú Euráziu. Dugin dlhodobo obhajuje zjednotenie ruskojazyčných a iných území vrátane Ukrajiny, pričom navrhol nové eurázijské impérium "od Dublinu po Vladivostok" pod vedením Moskvy.

Pre svoje názory sa ocitol na sankčnom zozname USA a na Západe je známy ako "Putinov mozog", i keď viacerí pozorovatelia jeho vplyv na ruského prezidenta spochybňujú. Spolu s dcérou Dariou patrili k hlasným podporovateľom ruského útoku na Ukrajinu. Novinárku Dariu Duginovú zabila v auguste bomba nastražená v aute.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)