Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Duma predložila zákon o zákaze právnych a chirurgických zmien pohlavia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Duma spresnila, že vláda zostaví zoznam povolených zákrokov určených na liečbu vrodených fyziologických anomálií u detí.

Moskva 31. mája (TASR) — Poslanci Štátne dumy, dolnej komory ruského parlamentu, v stredu predložili návrh zákona, ktorý zakazuje právne alebo chirurgické zmeny pohlavia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nový zákon by zakazoval "chirurgické zákroky zamerané na zmenu pohlavia jednotlivca", uvádza sa na webstránke Štátnej dumy. Vzťahuje sa aj na "formovanie primárnych alebo sekundárnych pohlavných charakteristík človeka".

Duma spresnila, že vláda zostaví zoznam povolených zákrokov určených na "liečbu vrodených fyziologických anomálií u detí".

Nový zákon, ktorý de facto zakazuje aj legálnu tranzíciu, podporilo približne 400 členov ruského parlamentu.

AFP konštatuje, že Rusko je už roky nehostinným prostredím pre každého, koho názory sa líšia od oficiálnej politiky "rodinných hodnôt" presadzovanej Kremľom i pravoslávnou cirkvou. Tlak najmä na LGBTQ aktivistov sa od začiatku vojny na Ukrajine ešte zintenzívnil.

V Rusku vlani na jeseň sprísnili zákon o tzv. propagande homosexuality, ktorý zakazuje akékoľvek zmienky o LGBTQ ľuďoch. Ruský politik Alexander Chinštejn vtedy vyhlásil, že špeciálna vojenská operácia, ako sa v Rusku oficiálne označuje invázia na Ukrajinu, sa neodohráva len na bojisku, ale i "v mysliach ľudí".

Niektoré ďalší zákonodarcovia zase vyzývajú, aby bol medzi zakázanú extrémistickú ideológiu zaradený aj "radikálny feminizmus".