Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Duma schválila Putinove zmluvy s lídrami separatistov

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Zákonodarcovia schválili aj príslušné dodatky, aby zmluvy vstúpili do platnosti dňom ich zverejnenia.

Moskva 22. februára (TASR) - Ruskí zákonodarcovia v utorok odhlasovali ratifikáciu dohôd, ktoré v pondelok večer podpísal prezident Vladimir Putin s predstaviteľmi samozvaných separatistických republík ležiacich na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy od agentúry AFP.

Ruská Štátna duma konkrétne ratifikovala zmluvy o priateľstve so samozvanou Doneckou ľudovou republikou (DĽR) a Luhanskou ľudovou republikou (ĽLR). Ruský prezident Putin ešte v pondelok večer podpísal výnosy uznávajúce nezávislosť oboch separatistických "republík" na východe Ukrajiny.

Ruská štátna agentúra TASS uviedla, že poslanci zmluvy ratifikovali "jednomyseľne". Zákonodarcovia schválili aj príslušné dodatky, aby zmluvy vstúpili do platnosti dňom ich zverejnenia.

Podľa dohôd budú "strany budovať svoje vzťahy ako spriatelené štáty, pričom sa budú riadiť zásadami vzájomného rešpektovania štátnej suverenity a územnej celistvosti a mierového riešenia sporov". Zmluvy sa týkajú oblasti hospodárstva vrátane používania ruského rubľa, obrany a ochrany hraníc.