Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dvadsať krajín ponúklo Kyjevu nové balíky bezpečnostnej pomoci

Ľudia čakajú v rade na múku na mieste, kde rozdávajú ľuďom potraviny v meste Charkov na východe Ukrajiny počas 89. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v pondelok 23. mája 2022. Foto: TASR/AP

V poradí druhé stretnutie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu sa uskutočnilo virtuálne a zúčastnilo sa na ňom celkovo 47 krajín.

Washington 23. mája (TASR) - Približne 20 krajín ponúklo Ukrajine v pondelok na stretnutí spojencov nové balíky bezpečnostnej pomoci v boji proti okupačným ruským silám. Oznámil to americký minister obrany USA Lloyd Austin.

"Dnešné stretnutie bolo veľmi úspešné. Mnohé krajiny darujú kriticky potrebnú delostreleckú muníciu, systémy pobrežnej obrany, tanky a iné obrnené vozidlá. Ďalšie krajiny prisľúbili výcvik ukrajinských ozbrojených síl a udržiavanie ich vojenských systémov," uviedol Austin, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

V poradí druhé stretnutie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu sa uskutočnilo virtuálne a zúčastnilo sa na ňom celkovo 47 krajín. Tretie stretnutie skupiny sa podľa spravodajskej stanice CNN uskutoční 15. júna v Bruseli za osobnej účasti zástupcov jednotlivých krajín, pričom hostiť ho bude opäť Austin.

Jednou z darcovských krajín bolo i Česko, ktoré súhlasilo s vyslaním "významnej podpory" na Ukrajinu vrátane "bojových vrtuľníkov, tankov a raketových systémov". Praha už predtým darovala Kyjevu raketomety, ktoré už boli nasadené v bojoch.

Austin vyhlásil, že "celková stratégia" ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s vojenským ťažením na Ukrajine je "neznáma". Podľa neho Putin na začiatku vojny "predpokladal, že použije ohromnú silu, rýchlosť a moc, aby veľmi rýchlo" dobyl Kyjev a vymenil vládu, ale to sa mu nepodarilo.