Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Dvadsaťročnú Rusku odsúdili na šesť rokov za údajný terorizmus

Ilustračné foto Foto: TASR

Konkrétne sa mala zúčastniť na komplote s cieľom podpáliť stredisko zberu pomoci pre ruskú armádu v dedine Karabicha.

Moskva 10. novembra (TASR) - Ruský súd potvrdil šesť rokov väzenia pre 20-ročnú ženu, ktorú údajne usvedčili z účasti na prípravách pokusu o podpálenie strediska zberu pomoci pre armádu v Jaroslavlianskej oblasti v strednej časti Ruska. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na správy ruských štátnych médií.

Valeriju Zotovú odsúdili "za účasť na pokuse o spáchanie teroristického činu". Konkrétne sa mala zúčastniť na komplote s cieľom podpáliť stredisko zberu pomoci pre ruskú armádu v dedine Karabicha.

"Bola odsúdená na šesťročný trest vo väzenskej kolónii s bežným režimom," uviedla štátna tlačová agentúra RIA Novosti. Verdikt bol vynesený už v júni tohto roku a na stredajšom pojednávaní ho potvrdil aj odvolací súd.

Podľa obžaloby údajne konala na pokyn príslušníka ukrajinskej armády. Jej príbuzní tvrdia, že išlo len o zinscenovanú provokáciu zo strany agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), uvádza server Meduza.io.

Matka 20-ročnej Valerije Zotovej - aktivistka Svetlana Zotová, ktorá sa netají kritikou ruskej vojny na Ukrajine - pre Meduzu uviedla, že jej dcéra bola vo väzbe vystavená ustavičnému zastrašovaniu a trestom.

Ruské súdy vymeriavajú prísne väzenské tresty osobám obvineným z útokov na sídla vojenskej správy, kde prebiehajú odvody do armády, či z marenia ruskej "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine. Úrady tiež zadržali tisíce ľudí, ktorí po vlaňajšej invázií protestovali proti ruskej vojenskej agresií voči Kyjevu. Väčšina verejne známych predstaviteľov ruskej opozície je buď v exile alebo vo väzení.