Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Dvaja astronauti vystúpili z ISS do voľného priestoru

Počas 6,5-hodinového výstupu majú vymeniť hlavnú spínaciu jednotku, presmerovať elektrické káble v rámci príprav na pristátie ruského kozmického modulu a vymeniť kameru na robotickom ramene Canadarm2.

Washington 30. augusta (TASR) - Dvaja astronauti dnes opustili pohodlie Medzinárodnej vesmírnej stanice a podnikli druhý výstup posádky do voľného priestoru v tomto mesiaci. Ich výstup sa začal o 14.15 SELČ a o pol hodiny nato už Američanka Suni Williamsová a Japonec Aki Hošide vykonávali sériu plánovaných úloh.

Počas 6,5-hodinového výstupu do voľného priestoru majú vymeniť hlavnú spínaciu jednotku, presmerovať elektrické káble v rámci príprav na pristátie ruského kozmického modulu a vymeniť kameru na robotickom ramene Canadarm2. Ak im zvýši čas, mohli by sa venovať aj iným úlohám, ako je inštalácia ochranných krytov a výmena ďalších kamier, uviedla NASA.

Tento výstup do kozmického priestoru je v prípade Williamsovej piaty a Hošidov prvý. Williamsová vyšla na kozmickú prechádzku ako prvá. Pozemná posádka povedala Hošidemu, aby sa neponáhľal a pri svojej prvej skúsenosti s voľným priestorom v kozme sa najskôr zorientoval.