Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Dvaja členovia Hizballáhu dostali doživotie za vraždu Rafíka Harírího

Na archívnej snímke zo 14. februára 2005 auto horí po bombovom atentáte, pri ktorom prišiel o život libanonský premiér Rafík Harírí. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie odvolacej komory STL bolo jednomyseľné, uviedla podľa AFP predsedajúca sudkyňa Ivana Hrdličková.

Leidschendam 16. júna (TASR) - Dvaja príslušníci proiránskeho hnutia Hizballáh, ktorí boli v odvolacom konaní uznaní za vinných v kauze atentátu na bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího, boli vo štvrtok odsúdení na doživotné tresty odňatia slobody.

V ich neprítomnosti o tom v Haagu rozhodol Osobitný tribunál OSN pre Libanon (STL), informovala agentúra AFP, ktorá pripomenula, že útok na Harírího sa odohral v roku 2005.

Rozhodnutie odvolacej komory STL bolo jednomyseľné, uviedla podľa AFP predsedajúca sudkyňa Ivana Hrdličková. Dodala, že doživotný trest odňatia slobody je najprísnejší trest podľa zákona a pravidiel STL.

Päťčlenný tribunál v odvolacom konaní v marci tohto roku jednomyseľne uznal - vo štvrtok odsúdených - Hasana Habíba Marhího a Husajna Hasana Unajsího za vinných v piatich bodoch obžaloby vrátane sprisahania s cieľom spáchať teroristický čin a spolupáchateľstva pri úmyselnom zabití.

Už predtým haagsky súd uznal za vinného Sálima Ajjáša, avšak viny zbavil dvoch menovaných mužov, ako aj ďalšieho obžalovaného, Asada Sabru. Prokuratúra sa proti oslobodeniu Unajsího a Marhího odvolala.

Haagsky tribunál však vo svojom verdikte v marci uviedol, že sudcovia, ktorí túto dvojicu v roku 2020 zbavili viny pre nedostatok dôkazov, "pochybili".

Všetci štyria muži boli súdení v neprítomnosti. Hlavné dôkazy v tomto procese predstavovali záznamy z mobilných telefónov obžalovaných, ktoré podľa súdu preukázali, že sa podieľali na plánovaní Harírího vraždy. Okrem neho prišlo pri bombovom útoku v Bejrúte z roku 2005 o život aj ďalších 21 ľudí a 226 osôb utrpelo zranenia.