Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Dvaja členovia indickej delegácie na stretnutí G7 mali pozitívny test

Stretnutie šéfov diplomacií zoskupenia G7, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Trojdňová ministerská schôdzka v Londýne sa koná v čase, keď Indiu pustoší pandémia choroby COVID-19.

Londýn 5. mája (TASR) - Indická delegácia na rokovaní ministrov zahraničných vecí skupiny G7 v Londýne odišla do domácej izolácie po tom, ako mali dvaja jej členovia pozitívny test na ochorenie COVID-19. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z prostredia britskej vlády.

India nie je členom združenia siedmich priemyselne najvyspelejších krajín (G7), na tohtotýždňové stretnutie však boli pozvaní aj jej zástupcovia.

Predstaviteľ britskej vlády poverený distribúciou vakcín Nadhim Zahawi v stredu ráno povedal, že nemá informácie o správach o domácej izolácii delegátov G7, píše na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Anglický úrad pre verejné zdravie Public Health England (PHE) a organizátori stretnutia G7 však podľa jeho slov k záležitosti pristupujú "veľmi vážne".

Britská ministerka vnútra Priti Patelová sa stretla s indickým ministrom zahraničných vecí Subrahmanjamom Džajšankarom v utorok, keď podpísali novú dohodu o migrácii. Indický minister však podľa informácií Sky News nemal pozitívny test a Patelová nemusí absolvovať domácu izoláciu.

Trojdňová ministerská schôdzka v Londýne sa koná v čase, keď Indiu pustoší pandémia choroby COVID-19. Summit šéfov diplomacií z klubu bohatých krajín má za cieľ diskusiu o výzvach po prekonaní krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 a prípravu summitu G7, ktorý sa bude konať v júni v grófstve Cornwall na juhozápade Anglicka.

Na diskusie v Londýne boli pozvaní i zástupcovia Indie, Južnej Kórey, Juhoafrickej republiky a Bruneja, ktorý predsedá Združeniu krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).