Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Dvaja filmári dostali pokutu za natáčanie vraku lode Estonia

Na archívnej snímke z 19. novembra 1994 žeriavová loď zdvíha potopený trajekt M/S Estonia z mora pri pobreží ostrova Uto v Baltskom mori. Foto: TASR/AP

Pri rozhodovaní o výške trestu sudcovia vzali do úvahy poľahčujúce okolnosti a vymerali obom mužom len finančnú pokutu.

Štokholm 5. septembra (TASR) - Súd v Göteborgu v pondelok uznal dvoch švédskych dokumentaristov, ktorí natáčali vrak potopeného trajektu Estonia, za vinných z narušenia miesta posledného odpočinku obetí námorného nešťastia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Pri rozhodovaní o výške trestu však sudcovia vzali do úvahy poľahčujúce okolnosti a vymerali obom mužom len finančnú pokutu, ktorej výška nebola zverejnená.

Trajekt MS Estonia sa potopil v roku 1994. Len 137 ľuďom na palube sa podarilo zachrániť, zvyšných 852 pri nehode zahynulo. Táto tragédia je považovaná za druhú najhoršiu námornú katastrofu v mierových časoch od potopenia parníka Titanic.

Švédsko, Estónsko a Fínsko sa rok po nehode spoločne rozhodli, že vrak lode z mora vyťahovať nebudú. Oficiálne ho ustanovili za miesto posledného odpočinku obetí a zároveň prijali spoločnú legislatívu zakazujúcu narúšanie pietneho charakteru tejto lokality.

Filmový štáb, ktorý natáčal o potopenom trajekte dokumentárny film, v roku 2019 poslal k vraku diaľkovo ovládanú ponorku, ktorá odhalila veľkú dieru v trupe lode, čo vznieslo pochybnosti o oficiálnych záveroch vyšetrovania príčiny tragédie. Tie totiž stanovili, že katastrofu spôsobilo otvorenie vrát do nákladných priestorov plavidla následkom silných vĺn.

Okresný súd v Göteborgu vlani vo februári uviedol, že režisér dokumentu Henrik Evertsson a podmorský analytik Linus Andersson síce švédsky zákon zakazujúci potápanie sa k tomuto vraku porušili, ale príslušnú legislatívu nemožno v tomto prípade uplatniť. Protizákonná činnosť bola totiž podľa pôvodného súdneho verdiktu vykonávaná z lode plaviacej sa v medzinárodných vodách pod vlajkou Nemecka, v ktorom však predmetný zákon - na rozdiel od Švédska, Estónska a Fínska - neplatí.

Švédsky odvolací súd však následne poslal celý prípad na opätovné prerokovanie göteborgskému súdu. Argumentoval pritom skutočnosťou, že obaja filmári sú občanmi Švédska, a teda sa na ich vzťahujú švédske zákony. Súd ich napokon v pondelok uznal za vinných a udelil im pokutu.

"Ochrana pietneho miesta je dôležitejšia, než ochrana práva na slobodu slova a prístup k informáciám," uviedol v pondelok súd v Göteborgu.