Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Číne vybuchla chemická továreň, hlásia mŕtvych aj nezvestných

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Miestne úrady uviedli, že hasiči dostali požiar pod kontrolu a regionálne ministerstvo životného prostredia monitoruje vplyv nešťastia na kvalitu ovzdušia.

Peking 16. januára (TASR) — Najmenej dvoch mŕtvych a 34 zranených si vyžiadal nedeľňajší mohutný výbuch v chemickom závode na severovýchode Číny. Ďalších 12 osôb je nezvestných, informujú v pondelok agentúry AFP a AP s odvolaním sa na čínske médiá.

K výbuchu došlo v továrni na okraji mesta Pchan-ťin ležiaceho v provincii Liao-ning. Zábery zverejnené miestnou vládou zachytávajú plamene a hustý čierny dym stúpajúci z komplexu budov.

Miestne úrady uviedli, že hasiči dostali požiar pod kontrolu a regionálne ministerstvo životného prostredia monitoruje vplyv nešťastia na kvalitu ovzdušia.

Podľa štátnej televízie CCTV bolo do boja s požiarom vyslaných viac ako 330 hasičov.

Príčina nehody zatiaľ nie je známa. Z príspevkov na sociálnych sieťach podľa AP nevyplýva, že by výbuch spôsobil škody mimo areálu továrne.

Čínska vláda prisľúbila zavedenie prísnejších bezpečnostných opatrení po požiari a výbuchoch v sklade chemikálií v prístavnom meste Tchien-ťin v roku 2015, ktoré si vyžiadali 173 mŕtvych, stovky zranených a veľké materiálne škody. V tomto prípade bolo niekoľko miestnych úradníkov obvinených z brania úplatkov, aby ignorovali porušenie bezpečnostných predpisov.