Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Dve klimatické aktivistky vyliezli na Brandenburskú bránu

Klimatickí aktivisti zo skupiny Letzte Generation (Posledná generácia) demonštrovali v pri ikonickom symbole mesta Brandenburskej bráne, na ktorú vyvesili obrovský transparent požadujúci solidaritu s krokmi v boji proti klimatickej zmene v Berlíne v stredu 9. novembra 2022. Foto: TASR/DPA

Aktivisti z hnutia Posledná generácia už niekoľko mesiacov blokujú dôležité ulice a cesty v Berlíne, pričom v mnohých prípadoch sa prilepili k asfaltu.

Berlín 9. novembra (TASR) - Klimatickí aktivisti zo skupiny Letzte Generation (Posledná generácia) demonštrovali v stretu ráno v Berlíne pri ikonickom symbole mesta Brandenburskej bráne, na ktorú vyvesili obrovský transparent požadujúci solidaritu s krokmi v boji proti klimatickej zmene. Svoju akciu naplánovali na deň, keď si Nemecko pripomína 33. výročie pádu Berlínskeho múru. TASR informuje na základe správy agentúry DPA a denníka Berliner Zeitung.

"V deň pádu Berlínskeho múru žiadame súdržnosť: Prajeme si prežitie pre všetkých. My všetci sme Posledná generácia," uviedli aktivisti v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Rovnaké heslo bolo napísané aj na transparente, ktorý dve aktivistky pripevnili na Brandenburskú bránu.

Hovorkyňa berlínskej polície uviedla, že niekoľko policajtov bolo vyslaných priamo k Brandenburskej bráne, na ktorú aktivistky vyliezli, aby im pomohli bezpečne zísť dolu.

Aktivisti z hnutia Posledná generácia už niekoľko mesiacov blokujú dôležité ulice a cesty v Berlíne, pričom v mnohých prípadoch sa prilepili k asfaltu. Tieto akcie v hlavnom meste Nemecka od leta už 17-krát spôsobili, že zasahujúce záchranárske vozidlá nemohli plynulo pokračovať v jazde. V stredu to uviedol berlínsky Senát a ešte predtým túto informáciu priniesli noviny Der Tagesspiegel.

Toto hnutie vyzývajúce na prijatie rozhodnejších krokov na ochranu klímy sa stalo terčom kritiky po tragickej nehode 44-ročnej cyklistky z 31. októbra, ktorú v Berlíne zrazila miešačka. Špeciálne hasičské vozidlo, ktoré ju malo vyslobodiť, totiž uviazlo v zápche spôsobenej klimatickým protestom. Žena zomrela niekoľko dní po nehode.