Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Dve migrantky vraj postúpili nechcené operácie v azylovom centre v USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Operácie bez súhlasu migrantiek údajne vykonávali v stredisku Irwin Center v americkom štáte Georgia na juhu USA.

Mexiko 13. októbra (TASR) - Mexické úrady poznajú totožnosť dvoch občianok Mexika, ktoré údajne podstúpili nechcené chirurgické zákroky v zadržiavacom centre pre migrantov v Spojených štátoch. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Operácie bez súhlasu migrantiek údajne vykonávali v stredisku Irwin Center v americkom štáte Georgia na juhu USA. Jedna z nemenovaných žien podľa mexického ministerstva zahraničných vecí podstúpila bližšie nešpecifikovaný gynekologický zákrok bez toho, aby jeho vykonanie odsúhlasila, a po zákroku jej nebola poskytnutá pooperačná starostlivosť. Podrobnosti o prípade druhej ženy ministerstvo neposkytlo, priblížil Reuters s tým, že tieto tvrdenia sa agentúre nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.

Tieto informácie vyplývajú z víkendového stanoviska rezortu mexickej diplomacie. Ministerstvo sa pritom odvoláva na svoj konzulárny personál a na rozhovory, ktoré zamestnanci mexických úradov viedli práve v tomto azylovom centre.

Ministerstvo minulý mesiac oznámilo, že identifikovalo ženu, ktorá údajne tiež v centre podstúpila operáciu, nešpecifikovalo však, či žena s vykonaním zákroku súhlasila. Práve toto azylové centrum v štáte Georgia sa stalo známym minulý mesiac pre obvinenia, že tamojší gynekológ na ženách vykonáva nechcené odstránenia maternice, teda hysterektómie. Imigračný a colný úrad (ICE), ktorý zadržiavacie stredisko spravuje, na žiadosť Reuters o vyjadrenie nereagoval. Minulý mesiac sa však jeho predstavitelia vyjadrili, že od roku 2018 azylové centrum vydalo len dve odporúčania na vykonanie hysterektómie, a to po konzultácii s viacerými odborníkmi.