Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Dve výletné lode dostali príkaz opustiť prístavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Loď Ruby Princess, ktorá minulý týždeň zakotvila v prístave v Sydney, sa stala ohniskom nákazy v Austrálii.

Canberra 26. marca (TASR) - Dve výletné lode, ktoré v stredu austrálske úrady odmietli pustiť do prístavov pre riziko šírenia nového koronavírusu, dostali vo štvrtok príkaz opustiť austrálske vody, informovala agentúra Reuters.

Loď Ruby Princess, ktorá minulý týždeň zakotvila v prístave v Sydney, sa stala ohniskom nákazy v krajine.

Vláda Západnej Austrálie vo štvrtok nariadila, že z výletnej nemeckej lode Artania, kotviacej pri prístave Fremantle, nesmie nikto vystúpiť s výnimkou život ohrozujúcich situácií.

U siedmich z 800 cestujúcich na palube lode zistili ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus SARS-CoV-2. "Táto loď musí okamžite odplávať," vyhlásil premiér štátu Západná Austrália Mark McGowan. "Naša pozícia je jasná - nechceme sa dopustiť rovnakého fiaska, k akému došlo minulý týždeň v Sydney," dodal.

McGowan ďalej uviedol, že druhú výletnú loď Magnifica, ktorá na začiatku týždňa nedostala povolenie zakotviť v perthskom prístave, úrady eskortovali z austrálskych vôd. Majiteľ lode tvrdí, že na palube nemá žiadnych nakazených pasažierov.

Západná Austrália taktiež plánuje vytvoriť na bývalom väzenskom ostrove Rottnest karanténne ubytovacie kapacity pre niektorých z približne 800 Austrálčanov z britskej výletnej lode Vasco da Gama. Ostatní zahraniční pasažieri z tejto lode budú v karanténe priamo na lodi. Austrália dosiaľ potvrdila takmer 2800 prípadov nákazy koronavírusom a 13 úmrtí.