Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dvoch expertov WHO nepustili do Číny pre pozitívne testy na protilátky

Skupina vedcov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) počúva binštrukcie pracovníkov v špeciálnych ochranných odevoch na letisku v stredočínskom meste Wu-chan vo štvrtok 14. januára 2021. Foto: TASR/AP

Ostatní vedci pricestovali do mesta Wu-chan, kde musia najskôr absolvovať 14-dňovú karanténu v hoteli.

Peking 14. januára (TASR) - Dvom členom medzinárodnej skupiny expertov, ktorá má skúmať pôvod pandémie koroanvírusu SARS-CoV-2, nepovolili vstup do Číny z dôvodu pozitívnych testov na protilátky. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

WHO na Twitteri uviedla, že všetci vedci ešte vo svojich krajinách absolvovali PCR testy, ktoré zisťujú prítomnosť vírusu, i testy na protilátky, ktoré sa zameriavajú na odozvu imunitného systému. Výsledky týchto testov boli vo všetkých prípadoch negatívne.

Vedcov však podľa WHO opätovne otestovali počas medzipristátia v Singapure a dvom z nich nepovolili nastúpiť na lietadlo do čínskeho mesta Wu-chan po tom, ako mali pozitívne testy na prítomnosť protilátok voči koronavírusu. Obaja majú absolvovať opätovné testy.

Ostatní vedci vo štvrtok pricestovali do mesta Wu-chan, kde musia najskôr absolvovať 14-dňovú karanténu v hoteli.

Predstavitelia WHO majú v krajine skúmať pôvod nového druhu koronavírusu, ktorý sa po prvý raz objavil koncom roka 2019 na trhovisku v stredočínskom meste Wu-chan.

Vedci mali do Číny pricestovať ešte minulý týždeň. Odklad tejto misie je podľa agentúry AFP znakom toho, že záležitosť v súvislosti s pôvodom vírusu je politicky citlivá.

Nový koronavírus sa postupne z Číny rozšíril do celého sveta. Nakazilo sa ním viac ako 92 miliónov ľudí a viac ako 1,9 milióna zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.