Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dvoch kozmonautov, ktorí mali letieť na ISS, nahradia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na ISS sa momentálne nachádzajú americkí astronauti Jessica Meirová a Andrew Morgan spolu s ruským kolegom Olegom Skripočkom.

Moskva 20. februára (TASR) - Ruská kozmická agentúra Roskosmos v stredu uviedla, že kozmonauti Nikolaj Tichonov a Andrej Babkin, ktorí mali byť pôvodne 9. apríla vyslaní na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), budú pre bližšie nešpecifikované zdravotné problémy nahradení. Informovalo o tom agentúra AP.

Ich náhradníkmi budú Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner. Vedúci vesmírnych programov s posádkou Sergej Krikalev podľa ruských médií prezradil, že jeden z dvojice Tichonov a Babkin bol "dočasne práceneschopný", no odmietol prezradiť viac. Podľa agentúry RIA Novosti sa mal Tichonov zraniť počas tréningu.

Na ISS sa momentálne nachádzajú americkí astronauti Jessica Meirová a Andrew Morgan spolu s ruským kolegom Olegom Skripočkom. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) medzičasom potvrdil, že Chris Cassidy, ktorý mal na ISS letieť spolu s Tichonovom a Babkinom, zostáva členom posádky a poletí s ich náhradníkmi.