Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Po kontakte s rádioaktívnou vodou z Fukušimy hospitalizovali 2 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ku kontaktu zamestnancov s kontaminovanou vodou došlo pri čistení potrubia systému na filtrovanie rádioaktívnej odpadovej vody.

Tokio 27. októbra (TASR) – Štyria pracovníci jadrovej elektrárne Fukušima boli vystavení prúdu vody obsahujúcej rádioaktívne materiály, pričom dvoch z nich následne preventívne hospitalizovali. S odvolaním sa na spoločnosť TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje, o tom v piatok informovala agentúra AFP.

Podľa AFP tento incident zo stredy poukazuje na nebezpečenstvá, ktorým je Japonsko vystavené, keď z prevádzky vyraďuje elektráreň, ktorú v roku 2011 v dôsledku zemetrasenia zaplavila vlna cunami. Šlo o najzávažnejšiu jadrovú haváriu na svete od jadrovej katastrofy v ukrajinskom Černobyle z roku 1986.

Ku kontaktu zamestnancov s kontaminovanou vodou došlo pri čistení potrubia systému na filtrovanie rádioaktívnej odpadovej vody.

Dvaja zo zamestnancov museli byť následne hospitalizovaní: mladší z nich bol ožiarený po celom tele - s výnimkou tváre, u staršieho sa zistilo ožiarenie v oblasti žalúdka. Riziko vzniku popálenín kože z radiácie však bolo u oboch osôb veľmi nízke, uviedla spoločnosť TEPCO s odvolaním na ošetrujúceho lekára zamestnancov.

TEPCO od konca augusta vypúšťa vyčistenú rádioaktívnu vodu z elektrárne do oceánu. Tento krok spôsobil kritiku zo stranu niekoľkých krajín vrátane Číny a Ruska, ktoré v obave o zdravie svojho obyvateľstva zakázali dovoz rýb a morských plodov z Japonska.