Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Dvoch mužov odsúdili za zverejnenie karikatúr proroka na Facebooku

Jeden z mužov sa nachádza vo väzbe, kým druhého odsúdili v neprítomnosti a polícia po ňom stále pátra.

Tunis 6. apríla (TASR) - Dvoch mladých Tunisanov odsúdili na sedem rokov väzenia za zverejnenie karikatúr proroka Mohameda na sociálnej sieti Facebook. Ide o prípad, ktorý vyvolal podozrenia, že noví islamistickí lídri krajiny bránia slobode prejavu, informovala dnes agentúra Reuters.

Dvaja Tunisania zverejnili zobrazenia nahého proroka na stránke sociálnej siete, informovalo tuniské ministerstvo spravodlivosti. Vyvolali tak sporné reakcie v krajine, kde moslimské hodnoty od minuloročnej revolúcie nadobudli významnejšiu rolu.

"Boli odsúdení... na sedem rokov väzenia za porušenie morálky a rušenie verejného poriadku," uviedol tuniský rezort spravodlivosti prostredníctvom svojho hovorcu.

Jeden z mužov sa nachádza vo väzbe, kým druhého odsúdili v neprítomnosti a polícia po ňom stále pátra. Verdikt vyniesol súd už 28. marca, o prípade sa však začalo hovoriť iba vo štvrtok po tom, čo tuniskí blogeri začali na internete zverejňovať informácie o kauze. "Toto rozhodnutie je zamerané na umlčanie slobody prejavu aj na internete," citovala agentúra Reuters jedného z blogerov.

Tunisko šokovalo arabský svet vlani v januári, keď musel vtedajší prezident Zín al-Ábidín bin Alí odstúpiť v dôsledku rozsiahlych protivládnych protestov v krajine. Tunisania vo svojich prvých demokratických voľbách následne zvolili vládu vedenú umiernenými islamistami.

Revolúcia so sebou priniesla aj napätie medzi konzervatívnymi moslimami, ktorí sa domnievajú, že ich viera by mala hrať väčšiu rolu vo verejnom živote, a sekularistami, ktorí tvrdia, že sloboda prejavu a práva žien sú v súčasnosti v krajine ohrozené.