Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Dvojdňový štrajk preruší železničnú dopravu nielen vo Francúzsku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Francúzske železice v nedeľu uviedli, že kvôli štrajku bude počas dvoch dní na území premávať iba 15 percent vysokorýchlostných vlakov a 25 percent regionálnych vlakov.

Paríž 2. apríla (TASR) - Francúzska štátna železničná spoločnosť SCNF upozorňuje, že železničná doprava vo Francúzsku i v iných štátoch Európy bude v utorok a v stredu (3. a 4. apríla) prerušená v dôsledku štrajku pracovníkov železníc. Informovala o tom agentúra AP.

SNCF v nedeľu uviedla, že kvôli štrajku bude počas týchto dvoch dní na území Francúzska premávať iba 15 percent vysokorýchlostných vlakov a 25 percent regionálnych vlakov.

Podľa národného železničného dopravcu bude v prevádzke tretina vlakov medzi Francúzskom a Nemeckom a 75 percent rýchlovlakov Eurostar na linke Paríž-Londýn.

Štyri odborové zväzy vyzvali pracovníkov železníc, aby každý týždeň do konca júna dva dni štrajkovali. Chcú tak protestovať proti vládnemu plánu na transformáciu SNCF pred otvorením železničnej dopravy súkromnej konkurencii a proti obmedzeniu zamestnaneckých benefitov.

Rýchlovlaky Thalys medzi Francúzskom, Belgickom a Holandskom by mali počas štrajku premávať bez obmedzenia.