Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Dvojica Rusov a americký astronaut z ISS sa vrátili na Zem

Pristátie návratového modulu ruskej kozmickej lode Sojuz MS-19 s americkým astronautom Markom Vandeom Heiom a ruskými kozmonautmi Piotrom Dubrovom a Antonom Škaplerovom na palube po ich návrate z Medzinárodnej vesmírnej stanice na Zem, neďaleko kazašského mesta Žezkazgan 30. marca 2022. Návratový modul ruskej kozmickej lode Sojuz MS-19 s tromi mužmi na palube v stredu úspešne pristál v kazašskej stepi. Foto: TASR/AP

Napriek napätiu medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi sa návrat trojice uskutočnil za dodržania štandardných postupov.

Alma-Ata 30. marca (TASR) - Ruskí kozmonauti Anton Škaplerov a Piotr Dubrov a americký astronaut Mark Vande Hei sa v stredu na palube ruskej kozmickej lode Sojuz úspešne vrátili na Zem. V kazašskej stepi pristáli o 13.28 h SELČ. TASR správu prevzala od agentúr AFP a AP.
Na snímke z videa ruský kozmonaut Piotr Dubrov krátko po pristátí návratového modulu ruskej kozmickej lode Sojuz MS-19 po návrate dvojice Rusov a amerického astronauta z Medzinárodnej vesmírnej stanice na Zem, neďaleko kazašského mesta Žezkazgan 30. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Vande Hei strávil na palube ISS strávil 355 dní, čo je najdlhší pobyt pre astronauta z USA, pripomína AP. Dubrov, ktorý k ISS odletel v apríli 2021, na stanici strávil takmer rok Škaplerov sa vrátil na Zem po bežnej šesťmesačnej misii.

Napriek napätiu medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi sa návrat trojice uskutočnil za dodržania štandardných postupov.
Na snímke z videa pristátie návratového modulu ruskej kozmickej lode Sojuz MS-19 s americkým astronautom Markom Vandeom Heiom a ruskými kozmonautmi Piotrom Dubrovom a Antonom Škaplerovom na palube po ich návrate z Medzinárodnej vesmírnej stanice na Zem, neďaleko kazašského mesta Žezkazgan 30. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Vesmír bol jednou z mál oblastí spolupráce Ruska so Západom, ktorú neovplyvnila ruská anexia Krymu v roku 2014, píše AP. Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sa však zhoršili po tom, ako Rusko 24. februára tohto roka začalo inváziu na Ukrajinu, dodáva táto agentúra.

Projekt ISS, na ktorom spolupracujú USA, Kanada, Japonsko, Európska vesmírna agentúra a Rusko, by mal svoju činnosť riadene ukončiť v nasledujúcom desaťročí. Šéf Roskosmu Dmitrij Rogozin, ktorý podľa AFP patrí medzi stúpencov ruského prezidenta Vladimira Putina, však naznačil, že sankcie Západu voči Rusku môžu ohroziť aj fungovanie ISS.
Ruský kozmonaut Anton Škaplerov máva krátko po pristátí návratového modulu ruskej kozmickej lode Sojuz MS-19 po návrate dvojice Rusov a amerického astronauta z Medzinárodnej vesmírnej stanice na Zem, neďaleko kazašského mesta Žezkazgan 30. marca 2022.
Foto: TASR/AP

"Ak s nami prerušíte spoluprácu a ISS vypadne z orbity, kto zabezpečí, aby nespadla na územie USA alebo Európy?" spýtal sa, pričom poznamenal, že ISS nad územím Ruska prelietava len zriedka.
Na snímke z videa americký astronaut Mark Vande Hei (vľavo) a ruský kozmonaut Anton Škaplerov sedia krátko po pristátí návratového modulu ruskej kozmickej lode Sojuz MS-19 po ich návrate z Medzinárodnej vesmírnej stanice na Zem, neďaleko kazašského mesta Žezkazgan 30. marca 2022.
Foto: TASR/AP