Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

POTVRDENÉ: Dvojica v anglickom Amesbury sa otrávila novičkom

Inšpektor z OPCW Franz Ontal. Foto: TASR/AP

Testy OPCW preukázali zhodu s toxickou chemikáliou nájdenou vo vzorkách odobratých v súvislosti s predošlou otravou v blízkom meste Salisbury Sergej Skripaľa a jeho dcéry Julije.

Haag 5. septembra (TASR) - Globálna organizácia pre dohľad nad chemickými zbraňami potvrdila zistenie britských orgánov, že júnová otrava dvoch osôb v anglickom meste Amesbury, ktorú jedna z týchto osôb neprežila, bola spôsobená nervovoparalytickou látkou novičok. Uviedla to v utorok tlačová agentúra AP, podľa ktorej však Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vo svojej správe novičok priamo nespomenula.

Testy OPCW preukázali zhodu s "toxickou chemikáliou nájdenou v biomedicínskych a environmentálnych vzorkách" odobratých v súvislosti s predošlou otravou v blízkom meste Salisbury, pri ktorej boli v marci zasiahnutí bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija. Británia túto chemikáliu predtým identifikovala ako novičok - smrtiacu bojovú látku vyrábanú v Sovietskom zväze v ére studenej vojny.

Do kontaktu s novičkom sa mali v Amesbury dostať Dawn Sturgessová a jej partner Charlie Rowley, pričom Sturgessová na následky otravy zomrela. Podľa správy OPCW nebolo možné určiť, či sa z tej istej dávky predtým otrávili aj Skripaľovci, ktorí obaja prežili a medzičasom ich mohli prepustiť z nemocnice.

Británia z použitia novičku proti Skripaľovcom obviňuje Rusko, čo však druhá strana rozhodne odmieta.

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt po zverejnení najnovšej správy OPCW opäť adresoval kritiku Moskve: "Bezohľadnosť ruského štátu, s akou vniesol nervové činidlo na územie Spojeného kráľovstva, a úplná ľahostajnosť k bezpečnosti obyvateľstva je otrasná a nezodpovedná," povedal a dodal: "Myslíme na rodinu Dawn Sturgessovej a Charlieho Rowleyho."