Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Dvojicu Švédov súdia za filmovanie vraku trajektu Estonia

Na archívnej snímke z 19. novembra 1994 žeriavová loď zdvíha potopený trajekt M/S Estonia z mora pri pobreží ostrova Uto v Baltskom mori. Foto: TASR/AP

Trajekt, ktorý premával medzi estónskym hlavným mestom Tallinn a švédskou metropolou Štokholm, sa potopil septembra 1994.

Štokholm 25. januára (TASR) - Dvojica filmárov sa v pondelok postavila pred švédsky súd za filmovanie vraku trajektu Estonia, ktorý v roku 1994 stroskotal v Baltskom mori. Tragédia si vyžiadala 852 mŕtvych; išlo o jedno z najväčších námorných nešťastí 20. storočia, informovala agentúra AFP.

Filmársky tím vyslal k vraku výskumnú miniponorku na diaľkové ovládanie v rámci prípravy dokumentu, ktorý odhalil masívnu dieru v trupe potopeného trajektu, čo vrhlo podozrenie na závery oficiálneho vyšetrovania.

Švédsko, Estónsko a Fínsko sa v roku 1995 dohodli, že vrak z mora nevytiahnu a miesto tragédie vyhlásia za miesto posledného odpočinku obetí. Zároveň bola prijatá legislatíva zakazujúca narúšanie pietneho charakteru tejto lokality.

V prípade filmárov sa uvedená legislatíva uplatnila vôbec po prvý raz. Dvojica obžalovaných - režisér dokumentárnych filmov a morský analytik - navštívili lokalitu v septembri 2019. Hrozí im pokuta a odňatie slobody do dvoch rokov.

Pôvodné vyšetrovanie potopenia Estonie sa ukončilo konštatovaním, že katastrofu spôsobilo otvorenie vrát do nákladných útrob plavidla následkom silných vĺn. Experti však filmárom povedali, že dieru v trupe mohla spôsobiť iba obrovská vonkajšia sila, čo vyvolalo otázky nad príčinou nešťastia.

Niektorí tvrdia, že trajekt sa mohol zraziť s iným plavidlom - vojenskou loďou či ponorkou, alebo potopenie trajektu privodil výbuch.

Trajekt Estonia, ktorý premával medzi estónskym hlavným mestom Tallinn a švédskou metropolou Štokholm, sa potopil v skorých ranných hodinách 28. septembra 1994. Prežilo iba 137 ľudí.