Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Džihádisti v Burkina Faso zabili najmenej 12 civilistov

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Zdroj z bezpečnostných síl, ktorý útok potvrdil, uviedol, že proti útočníkom "prebiehajú operácie".

Ouagadougou 6. marca (TASR) - Najmenej 12 ľudí zabili v severnej časti západoafrického štátu Burkina Faso džihádistickí povstalci, uviedli v pondelok miestni obyvatelia. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Skupina teroristov" minulý štvrtok zaútočila na dedinu Aorema neďaleko mesta Ouahigouya. "Útočníci spustili paľbu na skupinu mladých ľudí", povedal jeden z obyvateľov.

Zdroj z bezpečnostných síl, ktorý útok potvrdil, uviedol, že proti útočníkom "prebiehajú operácie". Deň po útoku vyhlásili úrady v danej oblasti zákaz nočného vychádzania platný do 31. marca.

Od roku 2015, keď džihádisti vtrhli do Burkiny Faso zo susedného Mali, prišlo o život viac ako 10.000 ľudí, viac ako dva milióny ľudí utiekli zo svojich domovov a najmenej tretina krajiny je pod kontrolou povstalcov.

Otrasy spôsobené násilnosťami viedli vlani v Burkine Faso k dvom prevratom, ktoré uskutočnili armádni dôstojníci rozhnevaní neúspechom vlády pri potláčaní džihádistov.

Súčasným lídrom krajiny je kapitán Ibrahim Traoré, ktorý sa ujal moci prevratom v septembri minulého roka a prisľúbil, že získa späť územia obsadené džihádistami.

Ich útoky sa však začiatkom tohto roka prudko vystupňovali a odvtedy si každý týždeň vyžiadajú desiatky ďalších obetí medzi civilistami aj bezpečnostnými silami.

K najväčším stratám došlo 17. februára, keď pri prepade na krajnom severe Burkiny Faso, ku ktorému sa prihlásila skupina Islamský štát, zahynulo podľa predbežných údajov 51 vojakov.