Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Džihádisti v Burkine Faso zabili šesť členov domobrany

Ilustračná snímka. Foto: screenshot/YouTube

Dobrovoľníci na obranu národa boli sformovaní vlani v novembri. Túto domobranu tvoria civilní dobrovoľníci, ktorí pomáhajú armáde v boji proti rôznym džihádistickým skupinám pôsobiacim v krajine.

Ouagadougou 26. septembra (TASR) - Džihádisti v Burkine Faso zabili šesť členov domobrany, ktorí ich prenasledovali po útoku na východe krajiny, uviedli v sobotu miestne úrady, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP.

Desiatky ťažko ozbrojených džihádistov prepadli v piatok osadu Touldeni, ktorá sa nachádza neďaleko významného obchodného mesta a regionálneho centra Fada N'Gourma, približne 220 kilometrov východne od hlavného mesta Ouagadougou. Útok si nevyžiadal obete.

Starosta mesta Jean-Claude Louari uviedol, že po tomto útoku sa niekoľko jednotiek Dobrovoľníkov na obranu národa (VDP) pustilo do prenasledovania džihádistov.

"Jednu z tejto jednotky, bohužiaľ, prepadli, pričom zahynulo šesť jej členov," povedal Louari.

Dobrovoľníci na obranu národa (VDP) boli sformovaní vlani v novembri. Túto domobranu tvoria civilní dobrovoľníci, ktorí pomáhajú armáde v boji proti rôznym džihádistickým skupinám pôsobiacim v krajine.

Členovia VDP dostávajú 14-dňový výcvik a potom ich nasadzujú na hliadky a pátracie misie. Sú vybavení ľahkými zbraňami. Od januára zomrelo viac ako 100 takýchto dobrovoľníkov.

Burkina Faso bojuje s násilím džihádistov od roku 2015, keď do jej severných oblastí začali z Mali a Nigeru prenikať bojovníci napojení na teroristickú sieť al-Káida či na Islamský štát. Za posledných päť rokov tam pri útokoch džihádistov zahynulo vyše 1100 ľudí a viac ako milión utieklo zo svojich domovov, dodala AFP.