Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Džihádisti v Nigérii zaútočili na základňu OSN

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Incident sa odohral presne tri roky po tom, ako bojovníci ISWAP zaútočili na humanitárne centrum OSN v meste Rann, pričom zabili troch jeho pracovníkov a uniesli jednu osobu.

Kano 2. marca (TASR) - Džihádisti s napojením na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) v pondelok zaútočili na základňu OSN v Nigérii a zmocnili sa humanitárneho centra, pričom zajali jeho 25 pracovníkov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na bezpečnostné a humanitárne zdroje.

Desiatky bojovníkov zo skupiny Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP) vtrhli do mesta Dikwa na severovýchode krajiny, vytlačili vojakov zo základne a vypálili humanitárne centrum.

Armáda vyslala na miesto vojakov, aby pomohli odraziť nápor útočníkov. Vzdušnú podporu vojakom poskytujú dve bojové stíhačky a vrtuľník.

Incident sa odohral presne tri roky po tom, ako bojovníci ISWAP zaútočili na humanitárne centrum OSN v meste Rann, pričom zabili troch jeho pracovníkov a uniesli jednu osobu.

Militanti z tejto skupiny minulý týždeň v piatok na vozidlách vybavených guľometmi spôsobili v meste Dikwa chaos a prinútili mnohých miestnych obyvateľov utiecť zo svojich domovov.

V meste Dikwa, ležiacom 90 kilometrov od Maiduguri, hlavného mesta štátu Borno, žije vyše 130.000 ľudí vrátane 75.000, ktorí už utiekli z iných častí tohto regiónu a žijú v táboroch z potravinových prídelov od humanitárnych úradov.

Severovýchod Nigérie sužuje džihádistické násilie od roku 2019, keď teroristická organizácia Boko Haram spustila islamistické povstanie. Skupina ISWAP sa od tejto organizácie oddelila v roku 2016 a odvtedy sa stala najväčšou džihádistickou hrozbou v Nigérii, uvádza AFP.

Od začiatku konfliktu bolo zabitých viac než 36.000 ľudí a dva milióny obyvateľov utiekli zo svojich domovov.