Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Džihádisti zaútočili na mierovú misiu v Somálsku

Somálsky vojak, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pri útoku sa zranilo 25 vojakov a ďalší piati sú nezvestní, zahynulo aj 20 členov aš-Šabábu, uvádza sa vo vyhlásení burundských ozbrojených zložiek.

Mogadišo 4. mája (TASR) - Najmenej desať príslušníkov burundských mierových jednotiek prišlo o život pri utorkovom útoku džihádistov z organizácie aš-Šabáb na základňu mierovej misie Africkej únie (AÚ) v Somálsku. V stredu o tom informovala burundská armáda. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Pri útoku sa zranilo 25 vojakov a ďalší piati sú nezvestní, zahynulo aj 20 členov aš-Šabábu, uvádza sa vo vyhlásení burundských ozbrojených zložiek.

Išlo o prvý útok na základňu mierových jednotiek od začiatku Prechodnej misie AÚ v Somálsku (ATMIS), ktorá na začiatku apríla nahradila Misiu AÚ v Somálsku (AMISOM).

Útok sa uskutočnil nadránom v tábore blízko obce Ceel Baraf nachádzajúcej sa 160 kilometrov od hlavného mesta Mogadišo. Boli v ňom ubytované burundské jednotky.

Dva zdroje z burundskej armády, ktoré chceli zostať v anonymite, pre AFP uviedli, že mŕtvych a nezvestných môže byť až 45, a to vrátane veliteľa práporu.

K zodpovednosti za útok sa prihlásila organizácia aš-Šabáb, ktorá oznámila, že prevzala nad táborom kontrolu a že o život prišlo 173 vojakov. Milície aš-Šabáb napojené na al-Káidu ovládajú rozsiahle oblasti v južnej a centrálnej časti krajiny. Skupina opakovane podniká útoky na bezpečnostné zložky i civilistov.

Somálski predstavitelia útok odsúdili a obrátili sa na medzinárodné spoločenstvo so žiadosťou o väčšiu podporu v boji proti terorizmu.