Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Džihádistická skupina HTS sa odmietla stiahnuť z území v Idlibe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sýrska vláda vo štvrtok súhlasila s uzavretím prímeria v provincii Idlib pod podmienkou, že do platnosti vstúpi dohoda zo septembra 2018 medzi Tureckom a Ruskom o zriadení nárazníkovej zóny.

Idlib 4. augusta (TASR) - Vodca džihádistickej skupiny Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), ktorá ovláda veľkú časť provincie Idlib na severozápade Sýrie, v sobotu odmietol stiahnuť sa z oblastí, v ktorých má byť vytvorená nárazníková zóna. Informovala o tom agentúra AFP.

Sýrska vláda vo štvrtok súhlasila s uzavretím prímeria v provincii Idlib pod podmienkou, že do platnosti vstúpi dohoda zo septembra 2018 medzi Tureckom a Ruskom o zriadení nárazníkovej zóny. Zóna v provincii Idlib, má zahŕňať aj časti susedných provincií Hamá, Lázikíja a Aleppo. Od apríla tam však sýrsky režim a Rusko stupňujú letecké útoky.

Podľa mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii po zastavení preletu vojnových lietadiel nad Idlibom zavládol v piatok v provincii pokoj. Boje si však podľa SOHR od apríla vyžiadali životy 790 civilistov a takmer 2000 vojakov vrátane 900 bojovníkov verných režimu. Viac ako 400.000 ľudí bolo vnútorne vysídlených a v dôsledku bojov boli poškodené desiatky škôl a nemocníc.

Počas ôsmich rokov vojny v Sýrii prišlo o život viac ako 370.000 ľudí.