Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

E. Macron začal cestu po zámorských teritóriách Francúzska

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Ako prvý navštívil francúzsky prezident ostrov Mayotte v Indickom oceáne.

Paríž 22. októbra (TASR) - Macron odštartoval v utorok svoju štvordňovú cestu po územiach Zámorského Francúzska. Na ostrove Mayotte v Indickom oceáne prisľúbil, že bude bojovať proti ilegálnej imigrácii.

Stretol sa tam s miestnou políciou a vojenskými jednotkami, ktoré majú na starosti operáciu zameranú na vrátenie 25.000 migrantov späť do ich domovských krajín. Opatrenie sa má vykonať ešte tento rok, informuje tlačová agentúra AP.

Mayotte je jedinou súčasťou Komorských ostrovov, ktorá v referende z roku 1974 ohlasovala, že zostane zámorským teritóriom Francúzska. Na Mayotte prichádzajú migranti zo susedných ostrovov. Macron sa vyjadril aj k otázkam hospodárskeho vývoja tohto chudobou zasiahnutého ostrova.

Francúzska vláda po týždňoch pouličných protestov proti narastajúcemu násiliu, ilegálnej migrácii, vysokej miere nezamestnanosti a ekonomickej kríze ohlásila núdzový plán pre Mayotte.

Macronovou ďalšou zastávkou bude ostrov Réunion.

Do Zámorského Francúzska patria Guadeloupe, Martinik, Francúzska Guyana, Réunion, Mayotte, Saint Pierre a Miquelon, Svätý Bartolomej, Svätý Martin, Wallis a Futuna, Francúzska Polynézia, Nová Kaledónia, Francúzske južné a antarktické územia, a Clippertonov ostrov.