Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EANA sa obáva, aká budúcnosť čaká slovinskú tlačovú agentúru STA

Na archívnej snímke Slovinská tlačová agentúra (STA) v Ľubľane. Foto: TASR/STA

Situácia, v ktorej sa STA ocitla po odstúpení Veselinoviča a pozastavení financovania zo strany slovinskej vlády, je podľa EANA veľmi smutná a znepokojujúca.

Ľubľana 1. októbra (TASR) - Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) je znepokojená situáciou, v ktorej sa po štvrtkovom odstúpení svojho generálneho riaditeľa Bojana Veselinoviča ocitla slovinská tlačová agentúra STA a považuje ju za hrozbu pre demokraciu v Slovinsku. Uviedla to vo svojom štvrtkovom vyhlásení Správna rada EANA.

Situácia, v ktorej sa STA ocitla po odstúpení Veselinoviča a pozastavení financovania zo strany slovinskej vlády, je podľa EANA "veľmi smutná a znepokojujúca". Správna rada EANA nepretržite vyzýva slovinské orgány na dodržiavanie zákonov a zabezpečenie potrebných finančných prostriedkov pre STA, aby si mohla plniť svoje povinnosti voči klientom i voči slovinskej spoločnosti. "Záujmy niektorých členov slovinskej vlády sa žiaľ zdajú byť odlišné od legitímnych záujmov STA", preto sa situácia pre agentúru a jej zamestnancov zhoršuje.

"EANA podporuje všetky kroky smerujúce k pozitívnemu riešeniu dramatickej situácie, ktorej STA čelí, pretože skutočná nezávislá žurnalistika nemôže pod akýmkoľvek tlakom fungovať," píše sa vo vyhlásení správnej rady EANA. Tá zároveň opätovne vyzvala slovinskú vládu, aby prijala kroky smerujúce k urovnaniu konfliktu a urýchlene obnovila financovanie agentúry.

Spor medzi informačnou kanceláriou vlády a STA sa začal krátko po vymenovaní kabinetu premiéra Janeza Janšu v marci 2020. Janša vtedy kritizoval spravodajstvo STA súvisiace so zvládaním koronakrízy, označil ho za "hanbu" a žiadal Veselinovičovo prepustenie. Kritika sa týkala najmä správ o údajných nezrovnalostiach pri obstarávaní ochranných pomôcok a očkovacích látok.

Slovinský premiér Janez Janša, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Veselinovič vo funkcii zostal, ale vláda v decembri zmrazila platby pre STA s tým, že jej vedenie nebolo schopné doručiť potrebné podklady. Veselinovič vo štvrtok oznámil, že zo svojej funkcie odstupuje, pretože "nemôže a nebude akceptovať podmienky, ktorých splnenie žiada vláda výmenou za financovanie agentúry".

EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.