Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EANA má nového prezidenta i nových členov svojej rady

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na tri roky bol zároveň opätovne zvolený generálny tajomník EANA Alexandru Ion Giboi.

Viedeň 11. októbra (TASR) - Na piatkovom Valnom zhromaždení Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) vo Viedni si zástupcovia členských agentúr zvolili nového prezidenta i nových dvoch členov Rady EANA.

Novým prezidentom EANA sa stal výkonný riaditeľ rakúskej agentúry APA Clemens Pig, ktorý bol zvolený na dvojročné obdobie.

Na tri roky sa novými členmi Rady EANA stali Fabrice Fries, výkonný riaditeľ francúzskej tlačovej agentúry AFP, a Elmir Huremovič z bosnianskej tlačovej agentúry FENA. Okrem nových dvoch členov je v Rade EANA aj Clive Marshall z britskej PA Group, ktorý zostáva jej členom ešte ďalší rok.

Na tri roky bol zároveň opätovne zvolený generálny tajomník EANA Alexandru Ion Giboi.

"Európske tlačové agentúry sú uprostred digitálnej transformácie celého mediálneho a komunikačného priemyslu. Pandémia predstavuje pre nás ďalšie veľké výzvy: pracovné procesy v redakciách boli v dôsledku meniaceho sa pracoviska radikálne narušené, došlo k výraznému používaniu digitálnych médií a globálne technologické siete zaplavili javy ako dezinformácie a falošné správy," povedal Clemens Pig na viedenskom Valnom zhromaždení EANA, ktoré sa konalo v piatok 8. októbra.

Nový prezident EANA dodal, že by chcel nadviazať na úspešnú prácu svojho predchodcu Petera Kropscha, výkonného riaditeľa nemeckej tlačovej agentúry DPA, pričom najvyššou prioritou podľa jeho slov zostáva dlhodobá ochrana nezávislého spravodajstva tlačových agentúr.

EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv. EANA pozostáva z 32 členských agentúr.