Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Európska aliancia tlačových agentúr vyzýva Izrael na ochranu novinárov

Ľudia kráčajú okolo zničenej 15-poschodovej budovy po izraelskom leteckom útoku v Gaza City, v pásme Gazy 13. mája 2021. Foto: TASR/AP

Vedenie aliancie zaželalo zraneným novinárom skoré uzdravenie a vyjadrilo nádej v rýchle ukončenie konfliktu.

Bern 13. mája (TASR) - Na zaistenie ochrany života novinárov a zabezpečenie ich pracovných podmienok vyzvala vo štvrtkovom vyhlásení Európska aliancia tlačových agentúr (EANA). Reagovala tak na správy o tom, že počas násilností v Izraeli utrpeli zranenia štyria spravodajcovia z tureckej tlačovej agentúry Anadolu.

Štvorica tureckých reportérov sa dostala do nebezpečnej situácie počas potýčok izraelskej polície s palestínskymi demonštrantmi vo východnom Jeruzaleme. EANA v tejto súvislosti dôrazne vyzvala izraelských predstaviteľov, aby chránili fyzickú integritu a pracovné podmienky novinárov.

Palestínski militanti z hnutia Hamas od pondelka večera vypálili na Izrael stovky rakiet, pričom o život prišlo sedem ľudí a viac ako 200 utrpelo zranenia. Izraelská armáda zareagovala leteckým bombardovaním pásma Gazy. Ide o najhoršie násilnosti medzi Izraelom a Palestínčanmi od roku 2014. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze zomrelo od pondelka už 83 Palestínčanov a najmenej 487 bolo zranených.

EANA zdôraznila, že najmä v takýchto ťažkých a extrémnych okolnostiach je úloha žurnalistov mimoriadne dôležitá a preto je potrebné zaistiť im vhodné podmienky. Štáty a vlády jednotlivých krajín podľa vyhlásenia takto prejavia ochotu k transparentnosti, ako aj to, že podporujú demokratické hodnoty. "Novinári by mali mať možnosť vykonávať svoju prácu bez obáv zo zranení či nátlaku akéhokoľvek druhu," uvádza EANA.

Vedenie aliancie zaželalo zraneným novinárom skoré uzdravenie a vyjadrilo nádej v rýchle ukončenie konfliktu.