Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EANA vyzvala Izrael na zastavenie útokov v miestach, kde sídlia médiá

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovu, v ktorej sídlia viaceré zahraničné médiá, vrátane agentúry The Associated Press (AP) v Gaza City, v pásme Gazy 15. mája 2021. Foto: TASR/AP

EANA v tlačovom vyhlásení uviedla, že hoci boli novinári pred útokom vopred varovaní, je zrejmé, že nálet narušil poskytovanie spravodajstva priamo z terénu.

Bern 16. mája (TASR) - Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) vyjadrila v nedeľu šok a zdesenie nad izraelskými náletmi, ktoré v sobotu zasiahli v meste Gaza výškovú budovu, kde mala kancelárie tlačová agentúra Associated Press (AP) a ďalšie zahraničné médiá.

EANA ďalej v tlačovom vyhlásení uviedla, že hoci boli novinári pred útokom vopred varovaní, je zrejmé, že nálet veľmi narušil poskytovanie spravodajstva priamo z terénu. Zdôraznila pritom, že k základným právam novinárov patrí informovanie o hrozných udalostiach, akou je napríklad teraz vývoj situácie v Izraeli a Gaze, a pri takejto činnosti by im nemala hroziť žiadna ujma.

Ak novinári nemôžu vykonávať svoju prácu bez strachu, tak fakty ostávajú nepokryté, a to je stratou pre celý svet, uviedla EANA. Základné právo novinárov na tvorbu spravodajstva je podľa nej pevne prepojené s právom verejnosti na prístup k správnym informáciám.

EANA vyzvala Izrael, aby zastavil útoky na objekty, v ktorých sídlia médiá. Vyjadrila tiež podporu agentúre AP a všetkým médiám pokrývajúcim aktuálnu eskaláciu násilia medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.