Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EBU: Finále Eurovízie 2022 sledovalo najmenej 161 miliónov ľudí

Na archívnej snímke z 15. mája 2022 ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra, ktorá sa stala víťazom 66. ročníka Eurovízie v Turíne. Foto: TASR / AP

Najvyššiu sledovanosť zaznamenali Island (96,4 percenta), Nórsko (89,1 percenta), Švédsko (81,4 percenta), Fínsko (72,1 percenta) a Nemecko (36 percent).

Ženeva 25. mája (TASR) - Najmenej 161 miliónov divákov sledovalo na televíznych obrazovkách tohtoročné finále Pesničkovej súťaže Eurovízie. Oznámil to v stredu organizátor podujatia, Európska vysielacia únia (EBU).

EBU vychádzala z údajov z 34 televíznych trhov, informuje tlačová agentúra DPA. Celkový počet zmonitorovaných divákov však zaostáva za 183 miliónmi ľudí, ktorí sledovali vlaňajšie finále Eurovízie v holandskom Rotterdame.

Rusko – s tradične veľkým publikom – bolo tento rok z účasti na pesničkovej súťaži vylúčené pre svoje napadnutie Ukrajiny.

Na Ukrajine, ktorá sa stala víťazom Eurovízie, sa nezisťovali žiadne hodnotenia. Údaje o sledovanosti nie sú k dispozícii ani z Albánska, Azerbajdžanu, Čiernej Hory, Chorvátska, Izraela, Malty, San Marína a Severného Macedónska.

Najvyššiu sledovanosť zaznamenali Island (96,4 percenta), Nórsko (89,1 percenta), Švédsko (81,4 percenta), Fínsko (72,1 percenta) a Nemecko (36 percent).

V Taliansku – hostiteľskej krajine – si túto štvorhodinovú šou zaplo 6,6 milióna ľudí, zatiaľ čo v Británii si finále pozrelo 8,9 milióna televíznych divákov.

Víťazom Pesničkovej súťaže Eurovízie 2022 sa podľa očakávania stala ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra s piesňou Stefanija. Finále súťaže sa konalo 15. mája v talianskom Turíne.