Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

A. Ammonová: Variant omikron sa doteraz objavil v 10 štátoch EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Baumann

Potvrdených je 42 prípadov nákazy novým variantom. Ammonová spresnila, že nakazení mali priebeh "mierny alebo bez príznakov".

Brusel 30. novembra (TASR) - V desiatich krajinách Európskej únie bolo doteraz potvrdených 42 prípadov variantu omikron. V utorok to uviedla riaditeľka Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) Andrea Ammonová. Píše o tom agentúra Reuters.

Úrady v 27 členských štátoch EÚ podľa šéfky ECDC analyzovali ďalších šesť "pravdepodobných" prípadov nákazy omikronom. Riaditeľka centra o aktuálnej bilancii informovala počas on-line konferencie zorganizovanej slovinským predsedníctvom v Rade EÚ.

Ammonová spresnila, že potvrdené prípady nového variantu COVID-19 boli "mierne alebo bez príznakov", aj keď väčšinou boli medzi nakazenými "mladšie vekové skupiny".

"Ešte si musíme istý čas počkať, kým budeme naisto vedieť, či omikron imunitu obchádza alebo nie. Experti v laboratóriách musia najprv vykonať testy so vzorkami od ľudí, ktorí sa uzdravili. Tieto testy sa očakávajú v priebehu niekoľkých týždňov," povedala šéfka ECDC.