Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ammonová: Zvýšenie zaočkovanosti môže pomôcť zmierniť vplyv pandémie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Je potrebné aj naďalej vyvíjať úsilie na zvýšenie miery základného očkovania u jednotlivcov, ktorí v súčasnosti ešte nie sú zaočkovaní, alebo sú len čiastočne zaočkovaní, povedala riaditeľka ECDC.

Štokholm 27. januára (TASR) - Zvýšením objemu očkovania je možné zmierniť tlak na spoločnosť, ktorý je v súčasnosti spôsobený rozsiahlym šírením koronavírusového variantu omikron. Uviedlo to vo štvrtok Európske centrum pre kontrolu chorôb (ECDC).

Riaditeľka ECDC Andrea Ammonová vyjadrila presvedčenie, že rozsiahle preventívne opatrenia v členských štátoch EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) viedli k zvýšeniu spoločenských a hospodárskych nákladov.

"Je potrebné aj naďalej vyvíjať úsilie na zvýšenie miery základného očkovania u jednotlivcov, ktorí v súčasnosti ešte nie sú zaočkovaní, alebo sú len čiastočne zaočkovaní," povedala.

Krajiny s veľmi vysokou mierou vakcinácie podľa Ammonovej v oblasti úmrtnosti a hospitalizácií na jednotkách intenzívnej starostlivosti čelia menšiemu tlaku, než počas predchádzajúcich vĺn pandémie.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Michal Svítok


"Toto zdôrazňuje (pozitívny) vplyv vakcín proti COVID-19 pri prevencii vážnych prípadov ochorenia a úmrtí," dodala.

Miera šírenia koronavírusového variantu omikron v EÚ a v krajinách EHP je podľa ECDC trikrát vyššia, než počas doterajšieho vrcholu pandémie. Veľké množstvá nakazených ľudí vytvárajú významný tlak na mnohé európske krajiny prostredníctvom nárastu hospitalizácii a výpadkov pracovnej sily z dôvodu ochorenia.

"Je potrebné pokračovať v úsilí zvýšiť mieru zaočkovanosti medzi nezaočkovanými a ponúknuť tri mesiace po kompletnom zaočkovaní dodatočnú dávku všetkým dospelým, ktorí na to majú nárok," píše ECDC v tlačovej správe.

Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová upozornila, že koronavírus aj napriek klesajúcemu počtu hospitalizácií osôb s vážnym priebehom ochorenia stále predstavuje "vážne nebezpečenstvo" najmä pre najzraniteľnejšie skupiny ľudí a pre nezaočkovaných. Najväčšiemu tlaku budú podľa nej čeliť členské krajiny EÚ s najnižšou mierou zaočkovania.

Stella Kyriakidesová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


"Omikron znova potvrdzuje, že je potrebné očkovať," povedala a dodala, že je takisto potrené podávať posilňujúce dávky s cieľom "zvýšiť ochranu".

Posilnením imunity a vyššou zaočkovanosťou môžeme podľa eurokomisárky očakávať rýchlejší návrat do normálneho spôsobu života. Upozornila však, že si to vyžaduje aj dodržiavanie opatrení, ktoré nemajú "farmaceutickú povahu".