Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko podľa súdu náležite nevyšetrilo smrť aktivistky Estemirovovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská prokuratúra označila za hlavného podozrivého Čečenca Alchazura Bašajeva, na ktorého bol síce vydaný zatykač, avšak polícii sa ho nikdy nepodarilo nájsť.

Štrasburg 31. augusta (TASR) – Rusko náležite nevyšetrilo smrť ľudskoprávnej aktivistky a novinárky Natalie Estemirovovej, ktorá dokumentovala porušovanie ľudských práv v Čečensku a zahynula v roku 2009. V utorok o tom rozhodol Európsky súd pre ľudské práva, informovala agentúra AFP.

Mnohí aktivisti spájajú vraždu Estemirovovej s čečenským lídrom Ramzanom Kadyrovom. Európsky súd pre ľudské práva však vyhlásil, že nevidel žiadne dôkazy o tom, že by do vraždy aktivistky bola zapletená aj vláda. Rusko ale podľa neho nezvládlo vraždu náležite vyšetriť, kedže viac ako desať rokov od činu, ktorý šokoval ruských bojovníkov za ľudské práva, stále nebol nikto potrestaný.

Súd okrem toho vytkol Rusku, že mu nedodalo celú dokumentáciu k prípadu, čo znemožnilo súdu posúdiť „kvalitu vyšetrovania". Na základe dôkazov, ktoré mal súd k dispozícii, však spochybnil „efektivitu vyšetrovania" ruských orgánov.

Rusko preto podľa súdu nezvládlo prípad vyšetriť v súlade s Európskym dohovorom o ľudských právach, za čo mu bola udelená pokuta vo výška 20.000 eur.

Estemirovová bola popredná ruská novinárka a aktivistka, ktorá pracovala aj pre organizáciu Memorial. Stratila sa 15. júla 2009 po tom, ako ráno opustila svoj domov v čečenskej metropole Groznyj. Neskôr v ten istý deň našli jej telo na poli v susednom ruskom regióne Ingušsko. Estemirovová mala strelné poranenie hlavy a hrudníka.

Ruská prokuratúra označila za hlavného podozrivého Čečenca Alchazura Bašajeva, na ktorého bol síce vydaný zatykač, avšak polícii sa ho nikdy nepodarilo nájsť. Podľa súdu sa „prípad zrejme naďalej vyšetruje".