Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Eduard Kukan hostil medzinárodnú diskusiu o situácii seniorov v Európe

Eduard Kukan Foto: TASR

Európska asociácia aktívnych seniorov (ASCE) vyzvala poslancov Európskeho parlamentu (EP) z celej EÚ, aby sa zaviazali k aktívnejšiemu prístupu voči seniorom.

Brusel 8. decembra (TASR) - Európska asociácia aktívnych seniorov (ASCE) vyzvala poslancov Európskeho parlamentu (EP) z celej EÚ, aby sa zaviazali k aktívnejšiemu prístupu voči seniorom. Slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS), ktorý patrí k signatárom tejto výzvy, dnes na pôde EP hostil medzinárodnú diskusiu o situácii seniorov v Európe.

Kukan pre TASR pripomenul, že v súčasnosti žije v EÚ okolo 150 miliónov osôb vo veku nad 50. rokov, pričom do roku 2060 bude ich podiel na populácii starého kontinentu polovičný.

Eduard Kukan sa v novom Európskom parlamente okrem práce vo Výbore pre zahraničnú politiku rozhodol venovať aj podmienkam života starších ľudí v rámci Výboru pre zamestnanosť.

Spolu s ASCE dnes na pôde EP zorganizoval prvú verejnú diskusiu v rámci nového europarlamentu na tému postavenia seniorov a osôb po 50-tke v Európskej únii. Do diskusie sa zapojili zástupcovia skoro všetkých regiónov EÚ.

"Rastúci podiel seniorov nás núti, aby sme sa venovali práve miestu seniorov v našej spoločnosti. Musíme otvorene hovoriť o kvalite zdravotnej starostlivosti aj podmienkach na pracovnom trhu pre tých, ktorí majú záujem aktívne žiť svoj život. Táto diskusia oveľa viac otvára priestor pre spoluprácu medzi združeniami chrániacimi záujmami seniorov," uviedol Kukan.

Zároveň dodal, že netreba zabúdať na fenomén diskriminácie na základe veku. Ocenil, že tejto problematike sa venujú aj slovenské združenia, napríklad Fórum pre pomoc starším.